ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερα παιδιά από ποτέ ζουν σε εμπόλεμες ζώνες ή έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά UNICEF.
Περίπου 47,3 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι ζουν σε εμπόλεμες περιοχές – περισσότερα από ένα στα έξι παγκοσμίως, ανέφερε ο οργανισμός σε μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η αναλογία των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές έχει διπλασιαστεί – από περίπου 10% τη δεκαετία του 1990 σε σχεδόν 19% σήμερα, ανέφερε η UNICEF. Σκοτώνονται και τραυματίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, στερούνται ζωτικών εμβολίων ή υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.
«Από κάθε, σχεδόν, άποψη το 2024 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη για τα παιδιά σε συγκρούσεις στην ιστορία της UNICEF – τόσο σε αριθμό παιδιών που έχουν επηρεαστεί όσο και σε επίπεδο αντίκτυπου στις ζωές τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.
«Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ζώνη συγκρούσεων είναι πολύ πιο πιθανόν να εγκαταλείψει το σχολείο, να υποσιτίζεται, ή να αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι του… Αυτή δεν πρέπει να είναι η νέα κανονικότητα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια γενιά παιδιών να γίνει παράπλευρη απώλεια ανεξέλεγκτων πολέμου στον κόσμο».
Σύμφωνα με τη UNICEF, 47,2 εκατομμύρια παιδιά είχαν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και βίας μέχρι τα τέλη του 2023. Οι τάσεις για το 2024 δείχνουν περαιτέρω αύξηση των εκτοπισμών επειδή διάφορες συγκρούσεις έχουν ενταθεί, περιλαμβανομένων εκείνων στην Αϊτή, στον Λίβανο, στη Μιανμάρ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Σουδάν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Da Paolino: Η εκπληκτική ιστορία του λεμονόκηπου που πήγαινε ο Νιάρχος – Εκεί που Γιάννης και Δήμητρα Κούστα θα βαφτίσουν το γιο τους
- Ελληνικό: Ρήτρες ως 5 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Lamda Development αν καθυστερήσει ο Riviera Tower
- Morgan Stanley και J.P. Morgan για Metlen: Η μεταφορά στο Λονδίνο δίνει ώθηση στη μετοχή
- Ο πόλεμος Δένδια – Άδωνι και ο peacemaker, ο χαμός στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί ο Κακλαμάνης αποθέωσε Στουρνάρα και γιατί πέφτουν τα τουρκικά drones
