• Κοινωνία

    Τσιάρας: «Στη Βουλή το νομοσχέδιο για δίκες – εξπρές υποθέσεων αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος»

    Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης

    Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης


    Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που προβλέπει δίκες με fast track διαδικασίες για υποθέσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που, στην πλειονότητα τους μέχρι τώρα, «μπλοκάρονται» επί μήνες ή και χρόνια από προσφυγές ιδιωτών, ανταγωνιστριών εταιρείων, ενώσεων ή φορέων.

    Είναι πλέον ζήτημα ημερών, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή για να συζητηθεί αρχικά στις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια στην Ολομέλεια όπου και θα ψηφιστεί.

    Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων για σοβαρά αναπτυξιακά προγράμματα και η ίδρυση ειδικών τμημάτων για τα μεγάλα Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου θα εξετάζονται υποθέσεις αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος για την άμεση τόνωση της οικονομίας.

    «Εκπέμπουμε έτσι ένα σταθερό μήνυμα σιγουριάς, σταθερότητας και εκσυγχρονισμού σε κάθε υποψήφιο επενδυτή και προς το εσωτερικό, αλλά και προς το εξωτερικό της χώρας», τόνισε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο 104,9 FM του ΑΠΕ ο κ. Τσιάρας και επισήμανε το σημαντικό ρόλο της Δικαιοσύνης στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη της χώρας:

    «Η Δικαιοσύνη πρέπει να διευκολύνει μέσα από τη λειτουργία της, τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ξαναμπεί σε μια τροχιά ανάπτυξης.»

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Πριν από ένα μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.

    Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

    Στόχος η επιτάχυνση της εφαρμογής των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών, καθώς πολλά μεγάλα έργα και επενδύσεις «παγώνουν» για χρόνια, αναμένοντας την εκδίκαση όσων προσφυγών έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια. Η ταχεία επίλυση των διαφορών προβλέπεται να αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο υπουργό.

    Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία ειδικών τμημάτων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που θα κρίνουν προσφυγές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα. Τα τμήματα αυτά θα έχουν διευρυμένη τοπική αρμοδιότητα και θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους δικαστές έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες είναι κρίσιμες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και όσο και για τη διεθνή αξιολόγηση του δικαστικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

    Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τα διοικητικά δικαστήρια. Για αυτά διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο από τους διοικούντες.

    Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν η θεσμοθέτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο της εισαγωγής του θεσμού του εισηγητή -δικαστή της υπόθεσης, η παροχή των κατάλληλων μέσων ώστε ο πρόεδρος κάθε δικαστικού σχηματισμού να παρακολουθεί τη ροή των υποθέσεων και να εξασφαλίζει την ταχύτερη εκδίκασή τους, η καθιέρωση της λειτουργίας Τμήματος με επταμελή σύνθεση για την οριστική επίλυση ζητημάτων ερμηνείας, η εκδίκαση των αιτήσεων προσωρινής δικαστικής προστασίας από συμβούλιο, η ειδική δικονομία για τις ασκούμενες από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο αιτήσεις καταλογισμού.

    Παράλληλα, ιδρύεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο Τμήμα Ελέγχων επιφορτισμένο με τρεις νέες αρμοδιότητες του Δικαστηρίου, δηλαδή τον εντοπισμό συστημικών διαχειριστικών παθογενειών και την ανάλυση των αιτίων τους, την εκτίμηση της αξιοπιστίας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τη διενέργεια ελέγχων ύστερα από απόφαση της Βουλής.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης νέας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στη διοίκηση της Δικαιοσύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων βάσει αντικειμενικών δεδομένων που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.



    ΣΧΟΛΙΑ