• Κοινωνία

    Τροχαία: Επιστρέφει πινακίδες και άδειες ενόψει Πάσχα – για ποιους δεν ισχύει

    πινακιδες


    Διευκόλυνση θα κάνει η Τροχαία στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για ακόμη μια φορά καθώς, με απόφαση του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα επιστρέψει πινακίδες και άδειες οδήγησης σε όσους οδηγούς τα έχει αφαιρέσει, ως ποινή σε κάποια οδική παράβαση. Η επιστροφή πινακίδων και αδειών θα γίνει ενόψει των εορταστικών ημερών του Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι οδηγοί, που το επιθυμούν, να ταξιδέψουν. Ωστόσο, η επιστροφή δεν θα είναι συνολική, καθώς ορισμένοι οδηγοί δε θα λάβουν τις πινακίδες ή την άδεια που τους έχει αφαιρεθεί. Το αν θα πάρει κάποιος πίσω τα αντικείμενα αυτά από την Τροχαία ή όχι θα εξαρτηθεί από τις παραβάσεις, στις οποίες έχουν υποπέσει και τη σοβαρότητα αυτών.

    Όπως ενημερώνει η απόφαση το Υπουργείου, η επιστροφή των αδειών οδήγησης, των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας θα επιστραφούν από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Τα στοιχεία οδήγησης που πρόκειται να επιστραφούν αφορούν σε όσα αφαιρέθηκαν μέχρι και χθες, Κυριακή.

    Πιο συγκεκριμένα, θα επιστραφούν εκείνα τα στοιχεία που αφαιρέθηκαν για τις παρακάτω παραβάσεις:
    • Άρθρο 34 του Κ.Ο.Κ., για στάση και στάθμευση
    • Παράγραφος 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ – πινακίδα Ρ-40, που ορίζει ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

    Προϋπόθεση για να πάρουν πίσω οι ενδιαφερόμενοι παραβάτες οδηγοί τα στοιχεία οδήγησης που τους έχουν αφαιρεθεί είναι να προβούν πρωτίστως σε καταβολή του διοικητικού προστίμου.

    Οι παραβάσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται επιστροφή των στοιχείων οδήγησης από την Τροχαία για τις ημέρες του Πάσχα είναι οι εξής:
    • Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία
    • Παραβάσεις που αφορούν στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

    Οι οδηγοί που έχουν υποπέσει στις παραβάσεις αυτές θα πρέπει να βρουν άλλο μέσο, ώστε να μετακινηθούν κατά τις ημέρες των εορτών.

    Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκαριστικά στοιχεία: 731 νεκροί σε τροχαία το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και για το 2019

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έλεγχοι σοκ από το ΣΔΟΕ: Με παραβάσεις και νοθευμένα καύσιμα το 62% των πρατηρίων βενζίνης



    ΣΧΟΛΙΑ