• Κοινωνία

    Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής 2019

    • NewsRoom


    Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2019 απονέμεται από κοινού στους Γουίλιαμ Κέιλιν, Πίτερ Ράτκλιφ και Γκρεγκ Σεμέντζα, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας.

    Οι τρεις επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για την έρευνά τους αναφορικά με τις ανακαλύψεις τους «για το πώς τα κύτταρα αντιλαμβάνονται και προσαρμόζονται στην διαθεσιμότητα οξυγόνου».

    Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας σημείωσε πως με το έργο τους άνοιξαν έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο για την καταπολέμηση «της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών ακόμη ασθενειών».

    Νόμπελ Ιατρικής 2019: Ποια η σημασία της νέας ανακάλυψης για την αντιμετώπιση ασθενειών

    Η ανίχνευση οξυγόνου αποτελεί κεντρικό στοιχείο πολλών ασθενειών. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια συχνά υποφέρουν από σοβαρή αναιμία λόγω μειωμένης έκφρασης της ερυθροποιητίνης (Erythropoietin – ΕΡΟ).

    Η ΕΡΟ παράγεται από κύτταρα στους νεφρούς και είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του σχηματισμού ερυθροκυττάρων, όπως εξηγείται παραπάνω. Επιπλέον, αυτός ο μηχανισμός που εξαρτάται από το οξυγόνο παίζει σημαντικό ρόλο και στον καρκίνο. Στους καρκινικούς όγκους, χρησιμοποιείται για να διεγείρει τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και να αναμορφώσει τον μεταβολισμό για τον αποτελεσματικό πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

    Αυτό είναι το 110ο βραβείο που απονέμεται σε αυτή την κατηγορία από το 1901.

    Οι τρεις νικητές θα μοιραστούν το ποσό των 918.000 δολαρίων του βραβείου.



    ΣΧΟΛΙΑ