• Κοινωνία

    Τουρκία: Χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι μπαίνουν σε καραντίνα μετά το προσκύνημα στην Μέκκα


    Σε καραντίνα βάζει η Τουρκία δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επιστρέφουν από την Σαουδική Αραβία, όπου ταξίδεψαν για το προσκύνημα στην Μέκκα.

    Σε καραντίνα ήδη έχουν μπει 10.330 άτομα που επέστρεψαν μέχρι την Παρασκευή από τη Σαουδική Αραβία λόγω ανησυχιών πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

    Οι πιστοί νοσηλεύονται σε φοιτητικούς κοιτώνες στην Άγκυρα και την κεντρική επαρχία, Κόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας την Κυριακή.

    Επίσης, ανακοίνωσε πως συνολικά 21.000 άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει για τον ίδιο λόγο θα επιστρέψουν μέχρι την Δευτέρα στην Τουρκία και θα μπουν όλοι σε καραντίνα.

    Η Umrah είναι το ισλαμικό προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας που οι πιστοί μουσουλμάνοι κάνουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

    «Είναι χωρίς αμφιβολία μία ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της τουρκικής κοινωνίας. Εάν δεν προσέξει η Τουρκία και δεν επιβάλλει άμεσα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πολιτών της, η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο δραματική ακόμα και από την Κίνα» εκτίμησε ο τουρκικής καταγωγής βιολόγος Ozgout Amranoglou που ζει μόνιμα στον Καναδά.

    Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca δήλωσε ότι όσοι επέστρεψαν από την Umra προηγουμένως υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας και ότι πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε εκείνους που έδειξαν σημάδια μόλυνσης από τον κορονοϊό.

    Υπάρχουν επί του παρόντος έξι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού στην Τουρκία. Το έκτο άτομο που είχε διαγνωστεί μόλις επέστρεψε από την Umrah.

    Παρόλα αυτά πάντως υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως τα κρούσματα στην Τουρκία ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα και αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κορονοϊό είχαν ταξιδέψει προηγουμένως στην Τουρκία.

    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γκάνας. Το Σάββατο 14/3 ανακοίνωσε την ύπαρξη των δύο πρώτων κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

    Ο ένας είναι Νορβηγός πολίτης που ταξίδεψε από την πατρίδα του και ο δεύτερος πολίτης της Γκάνα που τις προηγούμενες ημέρες ήταν στην Τουρκία και δεν γνώριζε τίποτα για τον κοροναϊό.



    ΣΧΟΛΙΑ