• Κοινωνία

    Το καλεντάρι των φόρων – Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου

    • NewsRoom


    Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2019 οι φορολογούμενοι πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρια στην τσέπη, προκειμένου να είμαστε συνεπείς με τις φορολογικές υποχρεώσεις μας.

    Αναλυτικά, μέχρι την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να καταβληθούν εισφορές, να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, καθώς και η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

    Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι εισφορές

    Αρχικά, έως την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

    Τέλη κυκλοφορίας 2020

    Η 31η του Δεκέμβρη είναι και η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του ποσού για τα τέλη κυκλοφορίας 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά καταβάλλεται:

    1. Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
    2. Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
    3. 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

    Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής ή δεν επιθυμούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, μπορούν να προχωρήσουν σε κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων τους.

    Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ

    Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Επιπλέον επισημαίνεται πως η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.

    Φόρος Ασφαλίστρων

    Για τα ασφάλιστρα και δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο φόρος καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

    Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων

    Τέλος, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.

    Για το φορολογικό έτος από την 1η Ιουλίου του 2018 έως τις 30 Ιουνίου του 2019 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ