• Κοινωνία

    Τι ειπώθηκε στο ΕΣΡ για τις δηλώσεις Γιώργου Αυτιά και Βασίλη Χιώτη στον ΣΚΑΙ

    • NewsRoom
    Γ. Αυτιάς και Β. Χιώτης

    Γ. Αυτιάς και Β. Χιώτης


    Την πρώτη του συνεδρίαση, αλλά εκτός ημερησίας διάταξης, πραγματοποίησε σήμερα το ΕΣΡ με τη νέα του σύνθεση αν και επίσημη διαδικασία διαδοχής στην ανεξάρτητη διοικητική αρχή δεν έχει πραγματοποιηθεί και ακόμη και σήμερα ο πρώην πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, ήταν στο πόστο του μαζί με τη νέα πρόεδρο Ευτέρπη Κοτζαμάνη.

    Το ΕΣΡ αποφάσισε να ξεκινήσει κυρωτική διαδικασία για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Αυτιά και του Βασίλη Χιώτη, αντίστοιχα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

    Η κυρωτική διαδικασία αποτελεί μια βασική διερευνητική πρακτική του ΕΣΡ ανεξάρτητα από το αν καταλήξει ή όχι σε κυρώσεις προς το κανάλι ή τον ραδιοσταθμό. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα εκδώσει ειδική οδηγία τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (με αφορμή τα ομοφοβικά σχόλια για τον Στέφανο Κασσελάκη) όσο και για την προστασία της παιδικής ηλικίας (με αφορμή τις σκληρές εικόνες που μεταδίδουν τα δελτία ειδήσεων από τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ).

    Η διαδικασία

    Ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί κυρωτική διαδικασία. Πιο απλά «να ανοίγει φάκελος» για κάθε μια από τις δύο -ή και όποιες άλλες- περιπτώσεις. Να διενεργηθεί στη συνέχεια έλεγχος του επίμαχου οπτικοακουστικού υλικού και ήδη το ΕΣΡ έχει ζητήσει το επίμαχο υλικό, οπτικοακουστικό και ραδιοφωνικό. Κατόπιν θα πρέπει να υπάρχει νομική τεκμηρίωση με το ενδεχόμενο παραβίασης του νομικού πλαισίου που διέπει τα ΜΜΕ.

    Το ΕΣΡ στην συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιήσει ακροαματική διαδικασία. Θα πρέπει δηλαδή να καλέσει τα υπό έλεγχο ΜΜΕ να παρέχουν εξηγήσεις, σε πρώτο στάδιο προφορικώς. Αυτό γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Συμβουλίου στα επίμαχα ΜΜΕ, για τα οποία έχει «ανοίξει» η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία  στο πλαίσιο της οποίας  εκπρόσωποι των ελεγχόμενων ΜΜΕ θα πρέπει, καταρχάς, να παρουσιαστούν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου και να παραθέσουν τα επιχειρήματα τους. Στη συνέχεια τα ΜΜΕ θα πρέπει να υποβάλουν, σε προκαθορισμένο, από το νόμο, χρονικό διάστημα υπομνήματα, γραπτώς.

    Ο κάθε φάκελος θα ελεγχθεί ως προς την αρτιότητα και νομιμότητα του από τη νομική υπηρεσία του ΕΣΡ. Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ζητηθούν επιπλέον έγγραφα  και από τη στιγμή κατά την οποία ο κάθε φάκελος αξιολογηθεί ότι είναι πλήρης τότε μόνον πηγαίνει προς συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΣΡ.

    Ο πρόεδρος συγκαλεί την ολομέλεια σε συνεδρίαση αλλά δεν είναι βέβαιο αν το ΕΣΡ λάβει απόφαση σε αυτή ή αν χρειαστεί παραπάνω από μια συνεδρίαση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Αυτιάς με δήλωσή του δεν αποδέχθηκε ότι ήταν ομοφοβικό το σχόλιο που έκανε ενώ ο Β. Χιώτης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του ραδιοφώνου του Σκάι

    Διαβάστε επίσης:

    Δώρα Αυγέρη: Ο Γιώργος Αυτιάς ακούει πολύ Χιώτη

    Μητσοτάκης από Τίρανα: Απαραίτητη η επίλυση του θέματος Μπελέρη για να συμφωνήσουμε στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

    Όλοι όσοι εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας – 26 εκλέγει ο Χάρης Δούκας
     



    ΣΧΟΛΙΑ