• Κοινωνία

    Θλίψη σε όλο τον κόσμο για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

    • NewsRoom


    Στη θλίψη βύθισε την Ευρώπη η τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο της Γαλλίας. Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, κατέκαψαν μέχρι και το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο και κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

    «Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει και κατευθύνθηκε, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

    «Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα για το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε την καταστροφή από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς», πρόσθεσε.

    Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.

    “Όλα καταρρέουν”, είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.

    «Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα… Είναι πραγματική τραγωδία», είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.

    Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

    Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης, σε ορισμένα τμήματά του υπήρχαν σκαλωσιές, ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.

    Μηνύματα συμπαράστασης από το εξωτερικό

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά, προτρέποντας τις δυνάμεις να “δράσουν γρήγορα”.

    “Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα”, είπε με tweet του ο Τραμπ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

    «Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

    «Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία.

    «Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας σήμερα και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» υπογραμμίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μήνυμά της στο Twitter.

    Το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού “στη θλίψη”, διαβεβαίωσε και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας, Σαντίκ Καν.

    “Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame” έγραψε στο Twitter ο Καν.

    Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

    «Είμαστε κοντά στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

    Η UNESCO στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

    «Η UNESCO παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

    Τα μηνύματα των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών

    «Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες είναι απολύτως αποκαρδιωτικό να τις βλέπεις. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό», έγραψε πριν από λόγο στο λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων.

    Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έμαθε για την πυρκαγιά με το τέλος της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έγραψε στο Twitter: «Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας».

    Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Ανείπωτη θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο γαλλικό λαό, σε όλους μας, η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας πως «χάνεται ένα μνημείο μοναδικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, σύμβολο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, συνδεδεμένο με εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της γαλλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η ζημιά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ανυπολόγιστη. «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γαλλικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφή. Ευχόμαστε η φωτιά να ελεγχθεί και η απώλεια για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να είναι η μικρότερη δυνατή», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του βέλους του κωδωνοστασίου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ