• Κοινωνία

    «Θύμα» σφοδρής κακοκαιρίας η Ελλάδα- Εκτεταμένες ζημιές, πλημμύρες, αποκλείστηκαν περιοχές

    • NewsRoom


    Μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση κρίσης της δημόσιας υγείας που ζούμε, ο καιρός των τελευταίων ημερών έρχεται να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στην χώρα μας

    Από έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας πλήττεται τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα, με την θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά και τις καταιγίδες να επισκέπτονται αλλεπάλληλα πολλές περιοχές της χώρας. Σε άλλη μέρη, μάλιστα, υπήρξε σφοδρή χιονόπτωση, ενώ όπως είναι γνωστό μέχρι τώρα, η κακοκαιρία αναμένεται να κρατήσει λίγο ακόμη.

    Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, σε αρκετές πόλεις της χώρας παρατηρήθηκαν προβλήματα, πλημμύρες, αλλά και υλικές καταστροφές. Ζημιές καταγράφηκαν σε οδικά δίκτυα, εξαιτίας κατολισθήσεων που σημειώθηκαν, αλλά και λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

    Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα.

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στην κεντρική και βόρεια Εύβοια. Ειδικότερα, στην Ερέτρια δρόμοι άνοιξαν στα δύο, καθώς το οδόστρωμα υποχώρησε σε πολλά σημεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το evima.

    Ο δήμαρχος, Ιωάννης Δημητρόπουλος, μαζί με την αντιδήμαρχο, Παναγιώτα Μπούγα καταγράφουν, από νωρίς το πρωί, τις σοβαρές υλικές ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, που έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Στο Νεοχώρι, που βρίσκεται κοντά στο Αλιβέρι, πλημμύρισαν όλα τα σπίτια που βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με το Forecast Weather Greece.

    SOS SOS SOS εκπέμπουν στο χωριό Νεοχώρι Εύβοιας λίγο μετά το Αλιβέρι. Έσπασε ο ποταμός με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν όλα τα σπίτια που είναι δίπλα στο χωριό.

    Posted by Forecast Weather Greece on Sunday, April 5, 2020

    Πολλές ζημιές σημειώθηκαν και στη βόρειο Ελλάδα, όπου, κατά το πλείστον, χιόνιζε αδιάκοπα, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο

    Στην Ξάνθη, ξηλώθηκαν σκεπές σε σπίτια, εξαιτίας της ισχυρής βροχής και των θυελλωδών ανέμων, ενώ αρκετά δέντρα έπεσαν, με την πυροσβεστική να δέχεται πάνω από 30 κλήσεις. Ζημιές προκλήθηκαν και σε τοίχο κατοικίας στην περιοχή της Κυψέλης, το νεκροταφείο, αλλά και στο οδικό δίκτυο.

    Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και τρεις ανατροπές φορτηγών οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, μια νταλίκα στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, μια στο Σέλερο και ένα φορτηγό κοντά στη ΣΕΒΑΘ, σύμφωνα με το xanthinea.gr.

    Η κακοκαιρία έπληξε και το Αγιον Ορος, αφού η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείληση σε ποτάμια, με την κακοκαιρία να επηρεάζει την περιοχή εδώ και δύο ημέρες.

    Σοβαρά πρόβλημα και στο Άγιος Όρος από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.Πηγή:Sakis ougrenidis

    Posted by Forecast Weather Greece on Sunday, April 5, 2020

    Στην Μικρωκόμη Θεσσαλονίκης, δύο γυναίκες, μάνα και κόρη, κινδύνεψαν, καθώς το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην Χαλκιδική τα προβλήματα που καταγράφηκαν ήταν πολύ σοβαρά.

    Πιο συγκεκριμένα, στην Χαλκιδική και τον Δήμο Σιθωνίας έχουν σημειωθεί αρκετές πλημμύρες, ενώ βράχοι αποκολλήθηκαν από τα πρανή του δρόμου που οδηγεί από το Πλατανίτσι στην Σάρτη, λόγω της βροχής. Σύμφωνα με το halkidininews, η κυκλοφορία στην Κασσάνδρα σταμάτησε στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Κρυοπηγής γιατί έπεσε δέντρο, ενώ στην Ορμύλια υπερχείλισε ο χείμαρρος και η κυκλοφορία διεκόπη στο δρόμο Βραστάμων- Ορμύλιας.

    Κλειστή έμεινε χθες η επαρχιακή οδός Σιθωνίας μετά τη Νικήτη προς Νέο Μαρμαρά λόγω κατολισθήσεων.

    Επίσης, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα στο ύψος του ξενοδοχείου Γεράνιο, με αποτέλεσμα η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία. Η περιοχή της Σάρτης μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη, ενώ τα προβλήματα στις υποδομές της περιοχής είναι τεράστια μετά την κακοκαιρία.

    Στην περιοχή Συκιά, επιπλέον, οι δρόμοι και τα σπίτια πλημμύρισαν, με τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με το halkidikinews, να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Το νερό έχει φτάσει τους 60 πόντους. Και στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που πέρυσι χτυπήθηκε άσχημα από την κακοκαιρία, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, καθώς χθες τα ρέματα συγκράτησαν οριακά τα νερά, με την βροχή να συνεχιζόταν το βράδυ.

    Έντονα προβλήματα αντιμετώπισε, επίσης, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Στην Σκιάθο, η κατάσταση ήταν δραματική από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από την δυνατή νεροποντή που έπεφτε ακατάπαυστα τα τελευταία 24ωρα. Ο δήμαρχος του νησιού, μάλιστα, έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές.

    Παρόμοια ήταν η κατάσταση που εξελίχθηκε και στην Σκόπελο, αλλά και σε περιοχές του Πηλίου, που υπέστησαν αρκετές ζημιές. Στην Σκόπελο, η καταιγίδα κράτησε πέντε ώρες, διάστημα αρκετό για να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο νότιο μέρος του νησιού. Η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα δέχτηκαν τα περισσότερα πλήγματα, με το ύψος του νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, να φτάνει τα 67mm.

    Στο Πήλιο, από την άλλη, ολόκληρα χωριά μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, με μηχανήματα να βγαίνουν στους δρόμους όλη τη νύχτα, προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους και να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και με την ύδρευση.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή υπέστη τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η εν λόγω περιοχή πλήττεται, μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

    Και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, ωστόσο, τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά.

    Πηνειός και Πάμισος υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από τα 900 μέτρα χιόνιζε όλη μέρα, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει στα 30 εκατοστά. Ευτυχώς, ωστόσο, δεν σημειώθηκαν προβλήματα στις μετακινήσεις.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων, τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά των Τρικάλων. Αρκετό είναι το χιόνι που έπεσε και στα υπόλοιπα ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας.



    ΣΧΟΛΙΑ