Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Δέκα χρόνια φυλακή στον Βούλγαρο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων»

  • NewsRoom


Την ποινή της δεκαετούς κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 56χρονο Ογκνιάν Ατανάσοφ, που κρίθηκε ένοχος για εμπορία ναρκωτικών, πράξη που τελέστηκε τον Μάρτιο του 1999, τέσσερις μήνες μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Κασσάνδρας, όπου κρατείτο.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε για μία περίπτωση πώλησης ναρκωτικών, που αποκαλύφθηκε όταν κατασχέθηκε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ποσότητα 62,5 γραμ. ηρωίνης. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί ένας Έλληνας που κατονόμασε τον Ατανάσοφ ως προμηθευτή της ναρκωτικής ουσίας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών. Το ίδιο κατηγορητήριο καταλόγιζε στον 56χρονο Βούλγαρο και δεύτερη περίπτωση διακίνησης ηρωίνης (εν προκειμένω 50 γραμ.), για την οποία όμως οι δικαστές τον απάλλαξαν λόγω αμφιβολιών.

Ο Ατανάσοφ, που εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες στις ελληνικές Αρχές, ερωτώμενος από το δικαστήριο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με αγοροπωλησίες ναρκωτικών. Επικαλείτο συνεχώς κενά μνήμης τα οποία απέδωσε σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει: «Είμαι άρρωστος (…) πολλές φορές χάνω τις αισθήσεις και δεν ξέρω που βρίσκομαι. Δεν γνωρίζω γιατί δικάζομαι» ανέφερε.

Εκτός από την ποινή της 10ετούς κάθειρξης, το δικαστήριο τού επέβαλλε και χρηματική ποινή, ύψους 50.000 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα ο ίδιος αναμένεται να βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, καθώς σε βάρος του εκκρεμούν άλλες τέσσερις δικογραφίες διακίνησης ναρκωτικών από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές από την εποχή της δεκαετίας του 1990.

Ο Βούλγαρος «βαρόνος των ναρκωτικών» βρισκόταν στα χέρια των βουλγαρικών Αρχών από το 2010. Όταν εξέτισε τις ποινές του, από καταδίκες στη γειτονική χώρα, εκδόθηκε στην Ελλάδα. Η δράση του ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για  τα επόµενα χρόνια ο Ατανάσοφ κατηγορείται ότι εισήγαγε και πουλούσε ναρκωτικά στην Ελλάδα, κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελµα, ακόµη και µετά την απόδρασή του. Εναντίον του οι Ελληνικές Αρχές σχημάτισαν  πέντε δικογραφίες.

Ο Ογκνιάν Ατανάσοφ κατηγορείται ότι «οργάνωνε την εισαγωγή στην Ελλάδα µεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορους τοξικοµανείς, είτε απευθείας είτε µε κατανοµή ρόλων σε συνεργάτες του, ώστε συνήθως αυτός να δέχεται τηλεφωνική παραγγελία από τους αγοραστές και άλλος να πραγµατοποιεί την παράδοση των ναρκωτικών και την είσπραξη των χρηµάτων. Αυτό γινόταν όχι µε απευθείας επαφή µαζί τους, αλλά ύστερα από τηλεφωνική υπόδειξη των σηµείων εναπόθεσης των ναρκωτικών και των αντίστοιχων χρηµατικών ποσών».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα το γεγονός πως πολλοί από τους συγκατηγορούμενούς του έχουν ήδη καταδικαστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν εκτίσει εδώ και χρόνια τις ποινές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άσχημες εξελίξεις: Στις πιο άγριες φυλακές του Χονγκ Κονγκ η 21χρονη που συνελήφθη για ναρκωτικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστυνομική επιχείρηση γύρω από το ΑΠΘ: Συλλήψεις για ναρκωτικάΣΧΟΛΙΑ