• Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η κίνηση στις δανειστικές βιβλιοθήκες

    βιβλιοθήκη


    Αυξημένη είναι η κίνηση στις δανειστικές βιβλιοθήκες, με την εικόνα όμως της πολύωρης αναμονής και του «ξεψαχνίσματος» για την επιλογή βιβλίου να ανήκει στο παρελθόν.

    Τα νέα δεδομένα στην εποχή του κορονοϊού τοποθετούν τα βιβλία σε βιτρίνες για να μην τα ακουμπούν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ τα επιστρεφόμενα μπαίνουν σε …καραντίνα και σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, η συναλλαγή γίνεται έξω από τον χώρο.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η βιβλιοθηκονόμος Χριστίνα Γραμμενά εξηγεί πως τις δυο πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας τους, οι βιβλιοθήκες του συγκεκριμένου δήμου δέχονταν μόνο τις επιστροφές των δανεισμένων βιβλίων που είχαν… ξεμείνει στα σπίτια τρεις μήνες.

    «Στην αρχή ανοίξαμε μόνο για τα χρωστούμενα βιβλία. Τα επιστρεφόμενα μπήκαν σε …καραντίνα, υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στις βιβλιοθήκες των δήμων Καλαμαριάς, όπου τα βιβλία μένουν εκεί για τρεις ημέρες, καθώς -σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών- ξέρουμε ότι ύστερα από τρεις ημέρες δεν υπάρχει πλέον ο ιός στο χαρτί», εξηγεί η κ. Γραμμενά.

    Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε και ο δανεισμός, με τους χώρους να έχουν διαμορφωθεί για να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των ανθρώπων που σπεύδουν να δανειστούν βιβλία όσο και των εργαζόμενων στις δανειστικές βιβλιοθήκες.

    «Εμείς αποφασίσαμε, η συναλλαγή με το κοινό να γίνεται από τον έξω χώρο, έχουμε στήσει τα βιβλία μας σε τραπεζάκια ώστε να φαίνονται για το κοινό, βλέπει λοιπόν ο κόσμος τα βιβλία μέσα από τις βιτρίνες, επιλέγει και βγαίνουμε έξω όπου γίνεται υπαίθρια η συναλλαγή», σημειώνει η βιβλιοθηκονόμος.

    Η κ. Γραμμενά επισημαίνει πως ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος είναι να γίνεται ηλεκτρονικά η κράτηση, να μπαίνει στη σελίδα της δημοτικής βιβλιοθήκης ο ενδιαφερόμενος, να επιλέγει το βιβλίο που θέλει και με τη μέθοδο ρεζερβέ, ώστε να πηγαίνει στη βιβλιοθήκη μόνο για παραλαβή.

    Δεκαπέντε χιλιάδες βιβλία περιμένουν να βρεθούν στα χέρια των βιβλιοφάγων που κάποιοι από αυτούς είναι …ξεχασιάρηδες και αμελούν να τα επιστρέψουν στα ράφια. «Ένα βιβλίο, μάλιστα, ήταν σε κράτηση και δεν το επέστρεφε ο άνθρωπος που το είχε δανειστεί. Ύστερα από τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες πήγα σπίτι του και το παρέλαβα», λέει χαρακτηριστικά η βιβλιοθηκονόμος.

    *Συνέντευξη στους: Αναστασία Τελιανίδου και Φάνη Γρηγοριάδη



    ΣΧΟΛΙΑ