• Κοινωνία

  Θεραπεύτηκε ασθενής με AIDS-Η επέμβαση που του έσωσε τη ζωή (video)


  Μια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, για έναν άνδρα, που έπασχε από AIDS και φαίνεται να θεραπεύθηκε εντελώς, μετά τη θεραπεία, στην οποία υπεβλήθη.

  Ο άνδρας, που ζει στο Λονδίνο, μπήκε σε στη διαδικασία μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή, που εμφάνιζε ανθεκτικότητα στον HIV. Η μεταμόσχευση έγινε πριν από 3 χρόνια και σήμερα ο ασθενής από το Λονδίνο φαίνεται ότι αποτελεί το δεύτερο περιστατικό στα χρονικά, που θεραπεύεται ολοκληρωτικά από τον ιό. Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

  Η περίπτωση του δωρητή ήταν άκρως ιδιαίτερη, αφού ουσιαστικά παρουσίαζε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.

  Τα συμπεράσματα των θεραπόντων γιατρών είναι συγκρατημένα αισιόδοξα

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», τους «New York Times» και το «Science».

  «Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο Γκούπτα. Επισήμανε, δε, ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση», αν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία». Όπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία».

  Το ιστορικό του δεύτερο ασθενή στα χρονικά που φαίνεται να θεραπεύτηκε

  Ο ανώνυμος και άγνωστης ηλικίας άνδρας αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.

  Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016, οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.

  Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

  Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS, καθώς η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους, συν το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη, που χαρίζει ανοσία έναντι του ιού.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HIV/AIDS: Αισιόδοξοι οι ειδικοί για εκρίζωση της νόσου

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στους 2.846 οι θάνατοι από AIDS στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: I’M POSITIVE: Ιστορίες ανθρώπων που σχετίζονται με HIV / AIDS  ΣΧΟΛΙΑ