• Κοινωνία

    «Θάψε, φτιάξε»: Το ηχητικό ντοκουμέντο της συγκάλυψης για την πυρκαγιά στο Μάτι, καθ΄ υπόδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της Καθημερινής της Κυριακής για εγκληματική απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, με πολιτική εντολή, στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς.

    Η εφημερίδα έφερε στο φως καταγγελία στη Δικαιοσύνη του επικεφαλής των ερευνών της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, σύμφωνα με την οποία ο αξιωματικός δέχθηκε ευθείες απειλές από την κορυφή του σώματος.

    Η καταγγελία συνοδεύεται από ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος φέρεται να λέει στον πραγματογνώμονα: ”Θάψ’ τα γιατί θα σε… σκίσουμε. Σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές”.

    – Αρχηγός: Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε… Πέντε πραγματάκια γράψε με την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ α…. σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά έβαλα αυτά βρήκα. Ξέρει ο Εισαγγελέας τι έχεις ζητήσει;

    – Πραγματογνώμονας: Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί. Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί…

    – Αρχηγός: Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν. Και θάψτα. Αλλά μη γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους σου. Εγώ για αυτό σε κάλεσα εδώ, η Υπουργός αυτό μου είπε, κάλεσε τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει για ευθύνες ανωτέρους και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος ή η Δούρου ο καθένας ή κάποια Υπηρεσία ή το Δασαρχείο. Εγώ στα είπα».

    Είναι διάλογοι που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, άνθρωπος. Σχεδόν δύο μήνες μετά την αδιανόητη τραγωδία στο Μάτι, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, φέρεται να επιχειρεί να κουκουλώσει τις τραγικές ευθύνες του Σώματος. Και απειλεί τον ειδικό πραγματογνώμονα που είχε ορίσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών..

    – Αρχηγός: Τα βάζεις με το Δασαρχείο θα σου ανοίξει τον κώλο, θα τα βάλεις με τη Δούρου θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι….Και το μεμονωμένο μετά. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

    Η μελανότερη σελίδα στην νεότερη ιστορία της χώρας μας, γράφτηκε στις 23 Ιουλίου του 2018, στο Μάτι, όπου η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νταού της Πεντέλης, κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Δύο μέρες μετά την τραγωδία, ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, αναθέτει στον Δημήτρη Λιότσιο την πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι.

    Όσο διενεργεί την έρευνα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Νίκο Τόσκα που ήταν υπουργός επί της τραγωδίας, έχει διαδεχτεί η Όλγα Γεροβασίλη.

    Και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Σωτήρης Τερζούδης έχει αντικατασταθεί από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος ήταν υπαρχηγός – κατά τη φονική φωτιά στο Μάτι.

    Στα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, ακούγεται ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, να υποστηρίζει πως εκτελεί εντολές της υπουργού.

    – Αρχηγός: Αλλά μη γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους σου. Εγώ για αυτό σε κάλεσα εδώ, η Υπουργός αυτό μου είπε, κάλεσε τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει για ευθύνες ανωτέρους και μη γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου ο καθένας ή κάποια Υπηρεσία ή το Δασαρχείο. Εγώ στα είπα.

    Σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο ο τότε αρχηγός, ζητάει από τον πραγματογνώμονα, να θάψει στοιχεία.

    – Αρχηγός: Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε… Πέντε πραγματάκια γράψε με την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ α…. σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά έβαλα αυτά βρήκα. Σου είπα. Άνεμοι, Καύσιμο ύλη, Μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική αυθαίρετα. Ξέρει ο Εισαγγελέας τι έχεις ζητήσει;

    – Πραγματογνώμονας: Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί. Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί.

    – Αρχηγός: Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν. Και θάψτα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός.

    Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να απειλεί τον Δημήτρη Λιότσιο, για το τι θα συμβεί, αν δεν υποκύψει στις πιέσεις… Θα πάρει μετάθεση του λέει, και στην πρώτη φωτιά, δεν θα του στείλουν εναέρια μέσα. Ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό, όπως συνέβη το 2017, με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη.

    – Αρχηγός: Γιατί στο λέω έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι; Θα πούνε στη Σάμο, Ποιος είναι; ναι. Και στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα… Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο – Βασιλειάδη για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φακέλοι στους Εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Το παιχνίδι παίζεται.

    «Ψεύδη»

    «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» δήλωσε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος.

    «Πολιτική καπηλεία»

    «Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι», δηλώνει μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Όλγα Γεροβασίλη καταλήγοντας: «Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

    «Κατηγορίες και σε βαθμό κακουργήματος»

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ο δικηγόρος πολλών οικογενειών θυμάτων,  Αντώνης Φούσας υποστήριξε ότι με το ντοκουμέντο που έφερε στο φως το δημοσίευμα της Καθημερινής ενδεχομένως να προκύψουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος όπως κατάχρηση εξουσίας.

    «Δέχθηκε και τηλεφωνήματα και πιέσεις εις τρόπος ώστε η έκθεσή του να είναι τέτοια ώστε να μην καταλογιστούν ευθύνες στους αρμοδίους για τα θύματα στο Μάτι» πρόσθεσε ο κ. Φούσας για τον κ. Λιότσιο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ