Κοινωνία

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Οι ειδικοί απαντούν


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση του φετινού Πάσχα και η αγωνία των πολιτών για το αν θα μπορέσουν να γιορτάσουν, μετά από μήνες εγκλεισμού, αυξάνεται.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα της οικονομίας, ωστόσο έντονες είναι οι συζητήσεις για το πώς θα κυλήσει το φετινό Πάσχα.

Το άνοιγμα των μετακινήσεων και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών θα εξαρτηθούν φυσικά από την πορεία της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό έχουν απαγορευθεί ήδη από τον Νοέμβριο, εξαιτίας του φόβου διασποράς και υπερμετάδοσης του κορονοϊού σε περιοχές που ήταν πιο προστατευμένες.

Σήμερα, 19 περιοχές της χώρας, οι περιοχές που στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρού lockdown, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και ο ρυθμός μετάδοσης αυξημένος, ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι στο «κόκκινο», σε lockdown με σημαντικούς περιορισμούς, με στόχο το επόμενο διάστημα να περιοριστούν τα κρούσματα και να μπορέσει να ανοίξουν η οικονομία και τα σχολεία, ενώ ο εμβολιασμός θα προχωρά και θα κτίζεται η ανοσοποίηση σε πρώτη φάση των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών, που είναι και οι πιο ευάλωτοι στον ιό.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορονοϊού. Χθες, Πέμπτη, οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ το επόμενο διάστημα το εμβολιαστικό πλάνο αναμένεται να προχωρήσει πιο στοχευμένα προς αυτόν το στόχο, καθώς θα δοθεί έγκριση για εμβολιασμό με AstraZeneca και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Στο ερώτημα αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό, που πολλοί πλέον έχουν αρχίσει να εκφράζουν, καθώς σε δέκα ημέρες μπαίνουμε στη Σαρακοστή, η απάντηση μοιάζει δύσκολη προς το παρόν.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι έως τα τέλη Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στα νησιά (το Καστελλόριζο είναι Covid free, και θα ακολουθήσουν και άλλα μικρά νησιά, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης χώρας), αλλά το σενάριο ενός Covid free Πάσχα μοιάζει δύσκολο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας, ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, τονίζοντας ότι το θετικό είναι ότι προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού και το επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Ο ιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε την άποψη ότι και αυτό το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε περιορισμένα, για να σώσουμε το καλοκαίρι, λέγοντας ότι τυχόν μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να είναι καταστροφικές. Μιλώντας για το πιθανό άνοιγμα μετά τις δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown, ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά σήμερα: «Τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα, με αναπλήρωση μέρους των κενών, μέρος του καλοκαιριού, ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες».

Ο κ. Παυλάκης απέκλεισε τις μετακινήσεις το Πάσχα, εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό», ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο, μη τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.

Μιλώντας στο Radio North 98, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της ομάδας των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε ποια είναι η μόνη λύση για να κάνουμε φέτος Πάσχα.

«Αν θέλουμε να προχωρήσουν ομαλά οι εμβολιασμοί και να κάνουμε Πάσχα καλύτερο από αυτό που κάναμε πέρσι, θα πρέπει να κρατηθούν τα παιδιά μας στην τηλεκπαίδευση και το εμπόριο να λειτουργήσει με τους περιορισμούς που υπάρχουν, για να μπορέσει να επανέλθει το εισόδημα των νοικοκυριών». Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό θα καταθέσει ως προσωπική πρόταση που θα καταθέσει στους συναδέλφους του, όταν παρέλθουν οι δύο εβδομάδες του lockdown.

«Στις 3 Νοεμβρίου άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα του δευτέρου κύματος, φτάσαμε στο σημείο να περάσουν τα παιδιά μας όλα σε τηλεκπαίδευση στις 16 Ιανουαρίου», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Είδαμε ότι είχε αρχίσει να κάμπτεται το κύμα μετά τις αρχές του Δεκεμβρίου, δηλαδή 15 ημέρες μετά από τη στιγμή που περάσαμε στην τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια όποιο άνοιγμα κι αν είχαμε σε κουρεία, κομμωτήρια, ψάρεμα, κυνήγι -τα οποία αδίκως τόσο καιρό απαγορεύονται-, click away, click inside, όλα αυτά τα σχετικά, μαζί και με τη γιορτινή μας διάθεση, η πανδημία συνέχιζε να φθίνει. Και έφθινε διαρκώς.

H πανδημία άρχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία ξανά από τις 23 Ιανουαρίου, 12 ημέρες ακριβώς  μετά την 11η Ιανουαρίου, που είχαμε την επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι, δυστυχώς, αυτό το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια, αν θέλουμε στη συνέχεια να είμαστε πρακτικοί».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε άλλη μια σκέψη: «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε στα παιδιά ένα πρόγραμμα άθλησης, φυσικής αγωγής. Να πηγαίνουν στο σχολείο για λίγες ώρες, αλλά να μην μπαίνουν στις τάξεις. Να κάνουν μόνο γυμναστική και να συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση».

Διαβάστε ακόμη:

Σαρηγιάννης: Έναν μήνα παράταση του lockdown για να πέσουμε κάτω από 800 κρούσματα

Δημόπουλος: Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δρ Γιώργος Παυλάκης: Σε κίνδυνο κατάρρευσης η Αττική – Θα περάσουμε τα 100 θύματα τη μέρα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ