• Κοινωνία

    Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι βασιλικές οικογένειες που θα παρευρεθούν στην κηδεία τη Δευτέρα

    • NewsRoom

    Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος της Ελλάδας μπροστά από το αρχοντικό στο βόρειο Λονδίνο


    Ως ιδιώτης θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ η εξόδιος ακολουθία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα γίνει στην Μητρόπολη την ερχόμενη Δευτέρα 16/1.

    Το πλαίσιο αποφασίστηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, βρέθηκαν εκεί οι τρεις γιοί του τέως βασιλιά, οι οποίοι συζήτησαν με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τις λεπτομέρειες της κηδείας.

    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

    Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκτιμάται ότι θα είναι ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, Γουίλιαμ, καθώς ήταν και νονός του. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

    Η αδερφή του Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα, αφού ταξίδεψε απευθείας από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί στην κηδεία του Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την χώρα της, συνοδευόμενη από τον υπουργό εξωτερικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

    Ο βασιλιάς Κάρολος, ξάδελφος του Κωνσταντίνου, βάσει πρωτοκόλλου δεν θα παραστεί.

    Στην διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε ο τέως βασιλιάς, να ταφεί ως ιδιώτης ενώ δεν θα υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους ή λαϊκό προσκύνημα. Επιπλέον, αποφασίστηκε να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδέχθηκε το αίτημα της οικογένειας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Η οικογένεια σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι μετά την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, λόγω της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας είχε αποτυπώθεί στην τελευταία εμφάνισή του, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας σε αναπηρικό καροτσάκι, με σωληνάκια οξυγόνου.

    Η υγεία του επιδεινώθηκε από το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς να είναι διασωληνωμένος και χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Σύσσωμη η οικογένεια του βρέθηκε στην Αθήνα. Τα πέντε παιδιά του, τα εννέα εγγόνια του και οι αδελφές του, βασίλισσα Σοφία και Ειρήνη από την Ισπανία.

    Διαβάστε επίσης

    Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η κηδεία ύστερα από επιθυμία της οικογένειάς του



    ΣΧΟΛΙΑ