• Κοινωνία

    Δυστύχημα Τεμπών: Στις 28 Φεβρουαρίου απολογούνται οι 23 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717

    Τραγωδία στα Τέμπη (φωτογραφία αρχείου)

    Τραγωδία στα Τέμπη (φωτογραφία αρχείου)


    Στις 28 Φεβρουαρίου, στην τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, κλήθηκαν να απολογηθούν οι 23 κατηγορούμενοι για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Πρόκειται για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά εάν υπήρξε ζημία ή όχι σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεσή της σύμβασης αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης του ελληνικού σιδηροδρόμου.

    Τον περασμένο Δεκέμβρη, το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση και κατέληξε σε ενδείξεις ποινικών ευθυνών σε βάρος 23 προσώπων για παραλείψεις στη μη εκτέλεση της σύμβασης από την οποία φέρεται να προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

    Μετά την άσκηση της κακουργηματικής ποινικής δίωξης, η Ευρωπαία ανακρίτρια στην Ελλάδα Χριστίνα Σαλάππα ολοκλήρωσε την έρευνα της μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες και τώρα καλεί σε απολογία τους κατηγορουμένους.

    Σε μια ίσως συμβολική κίνηση, η ανακρίτρια όρισε τις απολογίες στις 28 Φεβρουαρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία και το χαμό 57 ανθρώπων, οι περισσότεροι νέα παιδιά.

    Οι κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717, η οποία ήρθε στο προσκήνιο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Το ελληνικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είχε ανασύρει από το αρχείο τη δικογραφία (είχε τεθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα) πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

    Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί και τώρα θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι είναι για απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους και ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

    Σε θέση κατηγορουμένου είναι:

    * 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Οι 2 κατηγορούνται και για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·

    * 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·

    * 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

    Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2016. Το 2019 υπογράφηκε Συμπληρωματική Σύμβαση, με την οποία τροποποιήθηκε το αρχικό αντικείμενο της Σύμβασης 717.

    Η Συμπληρωματική Σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

    Οι 2 συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

    Τα αποδεικτικά στοιχεία από την εισαγγελική και την ανακριτική έρευνα οδήγησαν σε ενδείξεις για πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης .

    Φέρεται να προέκυψε ότι χορηγήθηκαν 7 παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για το λόγο αυτό, 7 χρόνια μετά από την υπογραφή της Σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

    Από την έρευνα εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

    Κατά την εκτίμηση μάλιστα των εισαγγελέων και της ανακρίτριας, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν τη χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 15,6 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους είχε ανατεθεί από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

    Αφορμή για την έρευνα ήταν η διαβίβαση αντίγραφου της δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν τέλεσης της πράξης της παράβασης καθήκοντος

    Από την έρευνα του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προέκυψαν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος των ελεγκτών καθώς, στο πόρισμα τους, φέρεται να υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των ευρημάτων (τα οποία “δείχνουν” οικονομική ζημία από την καθυστέρηση) και των συμπερασμάτων τους στα οποία δεν κατέληξαν σε ποσοτικοποίηση της ζημίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιερά Σύνοδος για Τέμπη: Οι καμπάνες ανήμερα της συμπλήρωσης 1 έτους από την τραγωδία θα ηχήσουν 57 φορές

    Καραμανλής στην Εξεταστική για τα Τέμπη: Ναι στην αλήθεια και όχι στην πολιτική καπηλεία

    Άρειος Πάγος για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου: «Ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»



    ΣΧΟΛΙΑ