• Κοινωνία

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Όσο μένουν κλειστά τα σχολεία ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού

    • NewsRoom
    Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 νέα περιπολικά

    Παναγιώτης Θεοδωρικάκος


    Για όσο διάστημα τα σχολεία θα είναι κλειστά, θα ισχύουν και οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν παιδιά έως 15 ετών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΐ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται είναι η σταδιακή (από τις 7.00 έως τις 9.00 το πρωί) προσέλευση στις υπηρεσίες τους όσων εργάζονται στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός  και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ξεκάθαρος ήταν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

    «Για όσο διάστημα η τελική απόφαση του πρωθυπουργού είναι ότι δημοτικά και γυμνάσια δεν θα ανοίξουν, για το ίδιο ακριβώς διάστημα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδιά έως 15 ετών. Να μην έχουν καμία ανησυχία οι γονείς. Ο σκοπός αυτής της άδειας είναι να μη μένουν τα παιδιά σπίτι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

    Για την προσέλευση εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι όλο αυτό το διάστημα το δημόσιο λειτουργούσε κανονικά. Οι υπάλληλοι εργάζονταν είτε με εναλλακτικά ωράρια είτε με τηλεργασία σε ποσοστό 25%-30% . “Εξετάζουμε τη δυνατότητα η προσέλευση των εργαζομένων να μη γίνεται μαζικά αλλά σε τρεις φάσεις από τις 7.00 έως τις 9.00 το πρωί για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων με τα μέσα μαζικής μεταφορά και να μην υπάρχει συγχρωτισμός”, σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις, θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό.

    Σε ερώτηση για το αν προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν κατηγορηματικός:

    «Πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτό ήταν το μήνυμα και η αξία που έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του εδώ και περίπου 50 ημέρες και χάρη σε αυτήν την πρωτοπορία των αποφάσεων σε όλη την  Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ καλύτερη θέση και δεν θρηνεί σήμερα χιλιάδες νεκρούς, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και από εκεί που υπήρξαμε “μαύρο πρόβατο” για μια δεκαετία για τη χρήση χρέους και τα υπόλοιπα οικονομικά μας προβλήματα, σήμερα αποτελούμε ένα παράδειγμα. Και καλά θα κάνουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά και να συνεχίσουμε να είμαστε καλό παράδειγμα».

    Όπως είπε, από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας. Θα γίνεται τεστάρισμα των δεδομένων από τους ειδικούς και αναλόγως ή θα προχωράμε σε ελάφρυνση της κατάστασης ή θα λαμβάνονται μέτρα.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε ο κ.. Θεοδωρικάκος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται μπροστά μας: «Έχει τεράστια σημασία η επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί τεράστια υφεσιακά κύματα.

    Στις ΗΠΑ 26 εκατ. πολίτες έμειναν άνεργοι αυτό το διάστημα. Πρόκειται για απίστευτο αριθμό. Εμείς εδώ έχουμε δώσει μάχη να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασία, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας και γι’ αυτό θα πρέπει να κινηθούμε όλοι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους , τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και σε αυτό ζητάμε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης γιατί ουαί κι αλίμονο αν ξαναγυρίσουμε στις λογικές των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων του 2012 και του 2015, όταν υπήρχαν σπασμωδικές αντιδράσεις, δημαγωγία και λαϊκισμός που είδαμε πού οδήγησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ