• Κοινωνία

    ΤΑΥΠΥΠΟ: Ποινική δίωξη σε 17 για «μαϊμού» δάνεια και οικονομικά βοηθήματα

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Για εγκληματική οργάνωση και άλλα τέσσερα κακουργήματα διώκονται 17 πρώην διοικούντες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΟ) για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα που φέρονται να εγκρίθηκαν για συγκεκριμένα μέλη του Ταμείου, αλλά ουδέποτε τα ποσά αποδόθηκαν σε αυτά.

    Η Εισαγγελία Διαφθοράς ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση και η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 17 μελών των ΔΣ του ΤΑΥΠΥΠΟ, της περιόδου 2012-2014, για τα κακουργήματα, κατά περίπτωση:

    · της πλαστογραφίας,

    · της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία,

    · της απιστίας,

    · του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

    · και της εγκληματικής οργάνωσης.

    Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβληθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με αυτή, με πλαστογραφημένες αιτήσεις, δεκάδες δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δεν κατέληξαν στους φερόμενους ως αιτούντες και δικαιούχους αλλά σε τρίτα πρόσωπα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι ποσά που φτάνουν τις 200.000 ευρώ καρπώθηκαν από τους ποινικά ελεγχόμενους, ενώ οι φερόμενοι ως δικαιούχοι δήλωσαν ότι όχι μόνο δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ, αλλά και ότι ουδέποτε έκαναν αίτηση στο Ταμείο για δάνειο ή άλλο βοήθημα.

    Η έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

    Στη δικογραφία περιλαμβάνεται έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την επιστροφή των υποτιθέμενων δανείων.

    Οι επιθεωρητές φέρονται να καταγράφουν στο πόρισμα τους τη μέθοδο για τα «δανεικά και αγύριστα»: μέσα σε λίγους μήνες από τη χορήγηση του δανείου, εμφανιζόταν αίτηση του δανειολήπτη για μετατροπή του δανείου σε βοήθημα. Κάθε φορά τα υπό δίωξη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου φέρονται να ενέκριναν το αίτημα, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται από την υποχρέωση εξόφλησης του δανείου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, «προκύπτει σύνταξη και πρωτοκόλληση εγγράφων προς τις υπηρεσίες των υποτιθέμενων δανειοληπτών, τα οποία ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ στις εν λόγω υπηρεσίες. Τοιουτοτρόπως, κάποιος που θα έκανε έλεγχο μόνο στα γραφεία του ταμείου, θα σχημάτιζε την εικόνα ότι οι υπηρεσίες των δανειοληπτών είχαν ενημερωθεί για την οφειλόμενη μηνιαία παρακράτηση των δόσεων του δανείου και εν συνεχεία, για τη μετατροπή του δανείου σε βοήθημα και την παραγραφή της οφειλής χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εικόνα αυτή αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη ότι τα εν λόγω δάνεια και βοηθήματα ουδέποτε καταβλήθηκαν».

    Την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα αναλάβει ανακριτής κατά της Διαφθοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ