• Κοινωνία

    Τα έκτακτα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – Οριζόντια η εφαρμογή στην Αττική

    • NewsRoom

    Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς


    Το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα έκτακτα μέτρα για τις περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

    Η Αττική μετρά καθημερινά πάνω από 100 κρούσματα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα χθες των σχολείων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την λίστα με τα μέτρα την ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και παραδόθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνεται η αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, κλπ), το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, περαιτέρω περιορισμός των παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις), αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική και περιορισμός των ατόμων σε 4 ή 6 άτομα στα εστιατόρια και καταστήματα εστίασης.

    Επίσης, επανέρχονται μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού στις λαϊκές αγορές και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου προκρίνεται και η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων.

    Μείζον πρόβλημα που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς και γι’ αυτό συστήνουν την λήψη μέτρων αποσυμφόρησης τόσο στους χώρους αναμονής όσο και εντός των λεωφορείων και των συρμών του Μετρό και του ηλεκτρικού.

    Στον Δημόσιο τομέα ήδη ισχύει το κυλιόμενο ωράριο προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση στις ώρες αιχμής και θα δοθεί παράταση του μέτρου για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

    Υποχρεωτική θα καταστεί η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (σε όσους δεν ισχύει ήδη), ενώ από την κυβέρνηση έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους.

    Οριζόντια τα μέτρα στην Αττική

    Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

    «Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ