ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη και του αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διεξάγεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ΑΕΙ -χρηματοδότηση, στελέχωση, διεθνοποίηση, υποδομές-, η πορεία εφαρμογής ψηφισμένων νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση, που περιλαμβάνει και τη διαγραφή περισσότερων των 330.000 φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, με ενδεχόμενο να δοθεί παράταση κάποιων εξαμήνων σε ποσοστό αυτών που βρίσκονται πλησίον της λήψης πτυχίου, αλλά και η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια.
Η νομοθετική πρωτοβουλία θα καθορίζει τις άμεσες συνέπειες σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες σε πανεπιστημιακούς χώρους -ποινικές, πειθαρχικές και αστικές- απλοποιώντας και τις διοικητικές διαδικασίες επιβολής των ποινών, αλλά θα προβλέπει και προσωποποιημένες κυρώσεις στις περιπτώσεις διοικήσεων πανεπιστημίων, που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου για την αντιμετώπιση της βίας.
Σημειώνεται ότι τους άξονες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια έχει παρουσιάσει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μάλιστα έδειξε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει ακόμη και σε…κυρώσεις κατά των Πρυτανικών Αρχών. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει», έχει δηλώσει.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, καλωσορίζοντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο προεδρεύων της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του ΠΑΜΑΚ καθ. Στέλιος Κατρανίδης έκανε μία σύντομη παρουσίαση των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξαν οι συζητήσεις των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αλλά και των ανθρώπινων πόρων.
Η σημερινή, τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων, ξεκίνησε το πρωί με τις τοποθετήσεις -μέσω διαδικτυακής παρέμβασης- εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και ομοσπονδιών. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος δέχθηκε εξαμελή επιτροπή εκπροσώπων φοιτητών, οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις διαγραφές και τη βία στα πανεπιστήμια, καταθέτοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας.
Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων έχουν συγκεντρωθεί και πραγματοποιούν διαδήλωση μπροστά στην πύλη του ξενοδοχείου, όπου φιλοξενείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
Διαβάστε επίσης:
Κρυπτονομίσματα: «Λουκέτο» στην πλατφόρμα «eXch» έβαλαν οι γερμανικές αρχές – Κατασχέθηκαν €34 εκατ.
Πληθωρισμός: Στο 2% τον Απρίλιο έναντι 2,4% τον Μάρτιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κοινό επιχειρηματικό μέλλον Ελλάδας – Τουρκίας οραματίζεται και η αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ
- ΗΠΑ: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου – Τι αναφέρει για την Ελλάδα
- ΗΠΑ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «ανέστησε» θύμα δολοφονίας στη δίκη του δολοφόνου του (video)
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Μια προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης άδειου συρμού αναστάτωσε τους επιβάτες – Τι συνέβη
