• Κοινωνία

    Στους ρυθμούς του Halloween «χορεύει» το σημερινό google doodle

    • NewsRoom

    Το google doodle για το Halloween 2019


    Έφτασε επιτέλους και φέτος η ημέρα του Halloween, εξαιτίας του οποίου η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της, με στολισμούς τρομακτικούς και αναρίθμητες εκδηλώσεις και θεματικά πάρτι, σαν μια αφορμή να γιορτάσουμε, να ντυθούμε αποκριάτικα και να χαρούμε.

    Η Google φύλαξε ένα ξεχωριστό google doodle για το Halloween, του οποίου οι γιορτές κορυφώνονται σήμερα, καθώς η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου θεωρείται πάντα η κύρια ημέρα εορτασμού αυτής της παράξενης γιορτής που προέρχεται από την Αμερική.

    Το σημερινό google doodle είναι μια χρωματιστή κινούμενη προβολή, που βάζει όποιον το βλέπει στην ατμόσφαιρα της ημέρας. Πρωταγωνιστικά στοιχεία του doodle είναι τα αναμμένα φαναράκια και οι κολοκύθες.

    Η λέξη «Halloween» φέρεται να προέρχεται από το «All-hallow-even» και δηλώνει την παραμονή («eve») της γιορτής των Αγίων Πάντων («All Hallows Day»). Πλέον, το Halloween έχει παγανιστική χροιά και οι μεταμφιεσμένοι αναζητούν γλυκά με τη γνωστή φράση «trick or treat?» («φάρσα ή κέρασμα;).

    Χαρακτηριστικά σύμβολα του Halloween είναι τα αναμμένα φαναράκια και οι μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

    Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το Halloween αποτελεί την εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτής Σαμχάιμ. Για τους Κέλτες, η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Το Halloween συνδέεται γενικότερα με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές είναι οι πολιτιστικές παραδόσεις που θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.

    Με την πάροδο των αιώνων, η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε, από μια παγανιστική τελετή, σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

    Στη σημερινή της μορφή, η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Την ημέρα του Halloween, μικροί, αλλά και όσοι μεγάλοι το επιθυμούν, μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι τρομακτικό και επισκέπτονται σπίτια, μαζεύοντας πολλά γλυκά.

    Λόγω της «αποκριάτικης» ενδυμασίας, η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, διαφοροποιείται όμως κατά πολύ από αυτές, καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

    Το google doodle για το Halloween 2019

    Ο ιρλανδικός μύθος που συνδέεται με το Halloween

    Η γιορτή του Halloween συνδέεται, επίσης, με τον ιρλανδικό μύθο του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι, αλλά παγίδευσε τον διάβολο δύο φορές.

    Σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Πράγματι, μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ, αντί να πληρώσει, τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του, όταν πέθαινε.

    Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε, λοιπόν, από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

    Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωχνε. Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά», ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

    Γι’ αυτό κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

    Οι γιορτές για το Halloween κορυφώνονται το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Ο τεχνολογικός κολοσσός, τιμώντας την αμερικανική παράδοση, έχει στολίσει σήμερα το λογότυπό του με τις περιβόητες κολοκύθες.



    ΣΧΟΛΙΑ