• Κοινωνία

    Στο έλεος της κακοκαιρίας η Αττική: Κεραυνοί, πλημμύρες, διακοπή ρεύματος, κυκλοφοριακά προβλήματα

    • NewsRoom


    Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πρωινή νεροποντή σε δήμους της Αττικής.

    Η σφοδρή κακοκαιρία που «χτύπησε» τα ξημερώματα την Αττική, κατέγραψε και εντυπωσιακό αριθμό κεραυνών μέσα σε λίγη ώρα.

    Το μέτωπο των καταιγίδων, για το οποίο είχε προειδοποιήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έδειξε τα «δόντια» του και στην Αττική, όπου καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων και πλημμυρικά φαινόμενα, με συνέπεια να γίνουν 125 κλήσεις στην Πυροσβεστική.

    Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, μέσα σε μία ώρα, από την στιγμή που τα φαινόμενα έγιναν έντονα, καταγράφηκαν 800 κεραυνοί στον νομό Αττικής.

    ⚡⚡⚡800 κεραυνοί έχουν πέσει την τελευταία ώρα στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Αττικής

    Geplaatst door Forecast Weather Greece op Maandag 12 oktober 2020

    Τα έντονα φαινόμενα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία, τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε περιοχές του Πειραιά, αλλά και των δυτικών προαστίων. Αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 125 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί ως το μεσημέρι στην Αττική, ενώ από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού, σταδιακά από τα δυτικά της χώρας.

    Μπορεί η έντονη κακοκαιρία να ήταν μικρής διάρκειας, όμως ήταν πολύ δυνατή και προκάλεσε πολλά προβλήματα, κυρίως σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Γαλάτσι και το Νέο Ηράκλειο, όπου δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν, τέντες σκίστηκαν και στέγες «έφυγαν», ενώ σε κάποια σημεία μπήκαν νερά σε ισόγειους χώρους, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κάνουν κλήσεις για άντληση υδάτων.

    Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής μεγάλης έκτασης πλημμύρες. Η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει και διακοπή ρεύματος για περίπου μισή ώρα.

    Στο Νέο Ηράκλειο, ειδικότερα, οι κάτοικοι  ήρθαν αντιμέτωποι με ένα τοπίο καταστροφής, ήδη από το πρώτο φως της ημέρας, αφού το πέρασμα της κακοκαιρίας δεν άφησε τίποτα όρθιο. Η δυνατή νεροποντή και ο ισχυρός αέρας έριξαν δέντρα στην οδό Μαρίνου Αντύπα πάνω σε αυτοκίνητα προκαλώντας σε κάποια σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εταιρείας στην περιοχή.

    Η πτώση των δέντρων σε κεντρικές αρτηρίες έχει προκαλέσει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ήδη ο δήμος έχει βγάλει έξω τα συνεργεία, προκειμένου να αποκαταστήσει της ζημιές, να απομακρύνει όποιους κορμούς έχουν πέσει, αλλά και όποιους αποτελούν κίνδυνο για πτώση.

    Από πολύ νωρίς, άνδρες της πυροσβεστικής βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο νέο Ηράκλειο και προσπαθούν να απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα και τα κλαδιά από τους δρόμους. Στην περιοχή, η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με πολύ μεγάλη δυσκολία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ΙΧ στο δρόμο μοιάζουν ακινητοποιημένα.

    Σε άλλη περίπτωση, δέντρο που έπεσα από την ισχυρή βροχή και τον αέρα «γκρέμισε» κολώνα της ΔΕΗ.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώθηκε, επιπλέον, πτώση δέντρου στις γραμμές των συρμών του ΗΣΑΠ, στο τμήμα μεταξύ των σταθμών «Ειρήνη» και «Νέο Ηράκλειο». Το δέντρο, από τους ισχυρούς ανέμους, έπεσε πάνω στις γραμμές, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την κανονική ροή των συρμών. Προς το παρόν, οι συρμοί από την Κηφισιά σταματούν στον σταθμό της Ειρήνης, ενώ αυτά που ξεκινούν από τον Πειραιά, σταματούν στον σταθμό της Νέας Ιωνίας.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πυροσβεστική μέχρι αυτή την ώρα έχει δεχθεί πάνω από 125 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και κοπές δένδρων στην Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές στις οποίες παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Μοσχάτο, όπου οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, καθώς ανοίγουν τα καταστήματα, πολλά από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα βρίσκουν πλημμυρισμένα.

    Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα

    Την ίδια ώρα, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές μετατράπηκαν σε ποτάμια από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το Λεκανοπέδιο τα ξημερώματα.

    Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέσα σε 20 λεπτά, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, δρόμοι γύρω από το Εφετείο πλημμύρισαν, με τα οχήματα να κινούνται με μεγάλη προσοχή.

    Αυξημένη κίνηση επικρατεί μέχρι αυτήν την ώρα και στους δρόμους, ενώ νωρίτερα το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στην Ιερά Οδό και στην οδό Πειραιώς.

    Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ, η κίνηση είναι πολύ αυξημένη στην Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών στην έξοδος) και στην άνοδο της Λεωφόρου Κηφισού από τη Λένορμαν. Παράλληλα, αυξημένη είναι η κίνηση στην Αλεξάνδρας από το Πεδίον Άρεως προς Κηφισίας, και στη Μεσογείων. Αυξημένη είναι η κίνηση και στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

    Επίσης, λίγο πριν τις 8 το πρωί, η κίνηση των οχημάτων από Κηφισίας μέχρι Ηρακλείου γινόταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

    Χωρίς ρεύμα στην Αττική

    Η σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε από τα ξημερώματα την Αττική είχε αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν στο σκοτάδι.

    Αυτή την ώρα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Αλίμου, Αργυρούπολης, Νέου Ηρακλείου και Αλσούπολης και η αποκατάσταση, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται σύντομα.

    Μεγάλες καταστροφές και στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε, ωστόσο, τη νύχτα η κακοκαιρία για άλλη μία φορά στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα. Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς χρειάστηκαν περίπου δέκα λεπτά για να πλημμυρίσει η πόλη. Η σφοδρή βροχόπτωση γέμισε νερά τους δρόμους για άλλη μία φορά στο νησί, που ακόμη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του από την κακοκαιρία «Ιανός».

    Και στην Κέρκυρα από νωρίς το απόγευμα η ισχυρή κακοκαιρία έπληξε το νησί. Δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Σάροκο, Σιδάρι και Πυργί, ενώ στη Δασιά και στο Μον Ρεπό έγιναν κλήσεις για κοπές δέντρων που έπεσαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Η κακοκαιρία έπληξε και την Πρέβεζα, όπου τη νύχτα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κεραυνών. Μάλιστα, από την πτώση ενός κεραυνού στην περιοχή της Κρυοπηγής, άναψε φωτιά, με την πυροσβεστική να χρειάζεται να επέμβει στο σημείο. Κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική και στην Άρτα, όπου κι εκεί η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα.

    Η κακοκαιρία είναι έντονη στην δυτική Πελοπόννησο, ενώ και στην Πάτρα ξέσπασε καταιγίδα. Έντονη ήταν από χθες η κακοκαιρία και στην Μακεδονία και την Θράκη, όπου δημιουργήθηκαν μάλιστα υδροστρόβιλοι σε Χαλκιδική και Θάσο.

    Όπως προκύπτει από τις εικόνες που δημοσιοποίησε το meteology.gr, οι υδροστρόβιλοι τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Θάσο χάρισαν εντυπωσιακές εικόνες.

    Ο υδροστρόβιλος στα Λιμενάρια της Θάσου:

    Ο δεύτερος υδροστρόβιλος ξάφνιασε τους κατοίκους της Ποτιδαίας, καθώς εμφανίστηκε πάνω από τα σπίτια τους:

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός θα παραμείνει και σήμερα άστατος, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από τα δυτικά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ