• Κοινωνία

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου η απόφαση για την έκδοση του Καλύμνιου δικηγόρου στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος για απάτη από τις αμερικανικές Αρχές

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, η έφεση που έχει κατατεθεί για την έκδοση ή μη 40χρονου ομογενούς από την Κάλυμνο, ο οποίος αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές των ΗΠΑ., κατηγορούμενος για απάτη και συνελήφθη στα μέσα Ιουλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο.

    Όπως έγινε γνωστό, στις 30 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε την έκδοση στις ΗΠΑ του 40χρονου, προκειμένου να δικαστεί από τα αρμόδια εκεί δικαστήρια, για τα όσα τον βαραίνουν.

    Ο ίδιος δεν επιθυμεί την έκδοσή του και έτσι, την αμέσως επόμενη ημέρα, δια του δικηγόρου του, κ. Στέλιου Κιουρτζή κατέθεσε έφεση στο Εφετείο Δωδεκανήσου, κατά της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, η οποία και θα εξεταστεί στις 2 Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας.

    Με την έφεσή του αυτή, ο 40χρονος αιτείται την ανάκληση και εξαφάνιση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου και την απαγόρευση έκδοσής του στις Δικαστικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Σημειώνεται πως από τον εντοπισμό του έως και σήμερα, ο 40χρονος βρίσκεται στη φυλακή, καθώς έχει εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα προσωρινής κράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορός του πρόκειται να καταθέσει αίτηση για αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους.

    Έτσι, τόσο η έφεση, όσο και η αίτηση του 40χρονου εκτιμάται ότι θα συνεξεταστούν από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

    Ο 40χρονος, ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, κατηγορείται για απάτη μέσω καλωδιακής επικοινωνίας από το 2018, αδίκημα για το οποίο αναζητούνταν και σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, με σκοπό τον εντοπισμό και την έκδοσή του στις διωκτικές αρχές της Αμερικής.

    Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 15 Ιουλίου 2020 από αστυνομικούς του Τμήματος Καλύμνου, όταν, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στο νησί για την πάταξη της διακίνησης των ναρκωτικών, έγινε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του και τότε διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του το ένταλμα σύλληψης για την έκδοσή του.

    Στη συνέχεια, ο 40χρονος μεταφέρθηκε στη Ρόδο, όπου και προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών και παραπέμφθηκε -όπως και έγινε- να εξεταστεί η υπόθεση έκδοσης του από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

    Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, αλλά και στην έφεσή του, ο 40χρονος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως το Ένταλμα Σύλληψης του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την Ανατολική Περιφέρεια της Πενσυλβάνια, που έχει εκδοθεί σε βάρος του, αλλά και το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από τις αμερικανικές αρχές, αφορά σε ποινικές ευθύνες, απορρέουσες από καθαρά δικονομικά θέματα, τα οποία προέκυψαν ως απόρροιες ενός αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά το ελληνικό δίκαιο, με το οποίο μάλιστα ο 40χρονος δηλώνει πως δεν είχε καμία ανάμιξη.

    Τονίζεται, επιπροσθέτως, ότι τα πραγματικά περιστατικά με βάση τα οποία συντάχθηκε το κατηγορητήριο, καταχωρήθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ και εξεδόθη βάσει αυτού το ένταλμα σύλληψης, ακόμα και αληθή αν υποθέσουμε ότι είναι, δεν συνιστούν απάτη κατά την έννοια του άρθρου 386 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, αλλά αστική διαφορά για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων εκτελέσεως της προαναφερομένης συμβάσεως εντολής.

    Ο 40χρονος προσθέτει, τέλος, ότι, μετά την έγκληση και τη σύνταξη του κατηγορητηρίου σε βάρος του, ουδέποτε κλητεύθηκε νομότυπα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του αμερικανικού δικαίου, προκειμένου να λάβει γνώση της σε βάρος του κατηγορίας και να εκθέσει προφορικά ή γραπτά τις απόψεις του.



    ΣΧΟΛΙΑ