• Κοινωνία

    Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την παιδεία – ανταλλαγή πυρών μεταξύ βουλευτών

    • NewsRoom
    Γαβρόγλου

    Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου


    Αφετηρία είναι η σημερινή ημέρα για τη συζήτηση περί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που έχει ήδη τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο και την ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

    Όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, το νέο νομοσχέδιο, με την ψήφισή του, θα φέρει μια προοδευτική ανασυγκρότηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η δυνατότητα που φέρνει το νομοσχέδιο για ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών σε ορισμένες σχολές.

    Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει εκφράσει τις βαθύτατες αντιρρήσεις της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και αναμένεται να δούμε πως θα κινηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Παραμένει πάντως αμφίβολο το αν θα περάσει το νομοσχέδιο, δεδομένων και των θυελλωδών αντιδράσεων, τόσο των μαθητών, όσο και των πανεπιστημιακών, που κάνουν λόγο για «επιβλαβείς» τροποποιήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα έρθουν μόνο να επιδεινώσουν τα δεδομένα στην εκπαίδευση και όχι να προσφέρουν ουσιαστικές τονωτικές ενέσεις αναβάθμισης και εξέλιξης.

    Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

    Μάλιστα, η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε με εντάσεις, μιας και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου επιτέθηκε φραστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε 1.200 σελίδες σε λίγες ώρες, να σας στείλουμε βοηθούς». Η ειρωνική στάση του κ. Γαβρόγλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Β. Κικίλια, οι οποίοι φώναζαν «ντροπή ντροπή», από τα έδρανα της Βουλής.

    Κατά την έναρξη της συζήτησης, στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε ξανά την αντίρρησή του για την πρακτική «ψεκάστε-σκουπίστε» της κυβέρνησης, σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο για την Παιδεία και η Βουλή να καλείται να συζητήσει και να ψηφίσει Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη. Ο κ. Τζαβάρας είπε χαρακτηριστικά «Ευτελίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να γίνει λέσχη ψηφισμάτων η Βουλή έτσι όπως το πάτε, στραγγαλίζεται ο διάλογος, δεν σας ενδιαφέρει ο διάλογος. Απλά κυρώνεται με τους πρόθυμους της πλειοψηφίας τα νομοσχέδια».

    Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης καταδίκασε το γεγονός πως η κυβέρνηση φέρνει τόσο σημαντικές αλλαγές για την Παιδεία, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. «Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί», ξεκαθάρισε.

    Ο υπουργός Παιδείας συνέχισε στον ίδιο τόνο, απαντώντας στον κ. Παφίλη ότι «δεν ήξερα πως το ΚΚΕ είναι τόσο θρησκευόμενο», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Παφίλη, που τον κατηγόρησε για διαστρέβλωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σαρωτικές αλλαγές σε πανελλαδικές και ΑΕΙ-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργισμένη αντίδραση των Πολυτεχνείων για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξοργισμένοι οι μαθητές για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: «Πειραματόζωα της κυβέρνησης δε θα γίνουμε!»



    ΣΧΟΛΙΑ