• Κοινωνία

    ΣτΕ: Συνταγματική η μη αναγνώριση αναδρομικότητας του διορισμού εκπαιδευτικών

    Συμβούλιο Επικρατείας ΣτΕ


    Συνταγματική και σύμφωνη με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η μη πρόσδοση αναδρομικότητας στις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες διορίστηκαν εκπαιδευτικοί δυνάμει του άρθρου 73 του νόμου 4589/2019.

    Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά στους μη διορισμούς εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και από τον πίνακα εκπαιδευτικών με 30μηνη και 24μηνη προϋπηρεσία σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών κατά τα σχολικά έτη 2009-2010 έως και 2013-2014.

    Το ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1834/2021 απόφασή του, έκρινε ότι είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος) «η διάταξη του άρθρου 73 του νόμου 4589/2019, με την οποία η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο συμμορφώσεώς της προς ακυρωτικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και κατ’ εφαρμογήν κριτηρίων που δεν παρίστανται ως προδήλως απρόσφορα για την επίτευξη των σκοπών του ανωτέρω νόμου δεν προσέδωσε αναδρομικότητα στους διορισμούς των αιτούντων εκπαιδευτικών».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣτΕ: Δεκαετής η παραγραφή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

    Βασίλης Πλιώτας: Άμεση παρέμβαση σε κάθε καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας – Η εγκύκλιος στους εισαγγελείς

    Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αναίρεσε την απόφαση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια



    ΣΧΟΛΙΑ