• Κοινωνία

    ΣτΕ: Πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για παράνομα καρτοτηλέφωνα


    Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να καταβάλει ο ΟΤΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης για παράνομη εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων σε κοινοχρήστους δημοτικούς χώρους.

    Οι οριστικές αποφάσεις εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας που επικύρωσε συνολικά πρόστιμα και τέλη  3.464.334 ευρώ που επιβλήθηκε στον ΟΤΕ, για τα έτη 2001-2003, αρχικά με πράξεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

    Ο Οργανισμός προσέφυγε και στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό των συντελεστών υπολογισμού των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για την εγκατάσταση των καρτοτηλεφώνων εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισότητα και της αναλογικότητας.

    Το Β΄  Τμήμα του ΣτΕ με πέντε αποφάσεις του (2090-2094/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του ΟΤΕ.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με την νομολογία του ΣτΕ.

    Στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι τα δημοτικά τέλη δεν είναι σε υψηλά επίπεδα ως προς το κοινόχρηστό χώρο που καταλαμβάνουν  τα καρτοκινητά τηλέφωνα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτά (τα τέλη) δεν αφορούν μόνο την χρήση της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και το υπέδαφος των   χώρων αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ