• Κοινωνία

    ΣτΕ: Προσφυγή Ρώσου επιχειρηματία κατά του παγώματος της έκδοσης αδειών παραμονής

    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    «Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό το “πάγωμα” της ανανέωσης και της έκδοσης αδειών παραμονής στη χώρα μας πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστηρίζει Ρώσος επιχειρηματίας και η σύζυγός του που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ανασταλεί κι εν συνεχεία να ακυρωθεί η από 28.2.2022 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Με αυτήν, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναστέλλεται, μεταξύ άλλων, η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας.

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας ζει μόνιμα στη Θεσσαλία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων.

    Στην προσφυγή τους ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του υποστηρίζουν ότι η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και τον ενημέρωσε ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ότι δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

    Υποστηρίζουν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

    Ακόμη, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αφού η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης νόμου, όπως απαιτούν τα άρθρα 26, 43 και 64 του Συντάγματος.

    Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 35 Συντάγματος) και παράνομη (παραβιάζει το άρθρο 8 του νόμου 3469/2006), καθώς δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως απαιτείται και κατά συνέπεια είναι ανυπόστατη.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ