• Κοινωνία

    ΣτΕ: Μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμών μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Καλαμάτα

    Συμβουλιο της Επικρατείας

    Συμβουλιο της Επικρατείας


    Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμών είναι οι μόνοι που μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Καλαμάτα” στις συσκευασίες των προϊόντων τους.

    Οι παραγωγοί της υπόλοιπης Ελλάδας παράλληλα με την ονομασία ελιά Καλαμών είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν και την περιοχή παραγωγής του προϊόντος.

    Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, προχωρώντας την ακύρωση από 7.2.2018 απόφασης των υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

    Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

    Ζητούσε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είχε εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

    Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του, έκανε δεκτή την προσφυγή κρίνοντας ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν είχε νόμιμη αιτιολογία.

    Διαβάστε επίσης:

    Αιγάλεω: Αστυνομικός έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε – Προσπάθησε να εγκαταστήσει το κλιματιστικό ενός φίλου του



    ΣΧΟΛΙΑ