• Κοινωνία

    Μύκονος: Η πρώτη μάχη για τις… παραλίες έβγαλε «νικητή» – Τι απεφάνθη το ΣτΕ για τις χρεώσεις

    Paradise beach club

    Paradise beach club


    ΣτΕ για Μύκονο: «Δεν παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες από τις μεγάλες αυξήσεις του Δήμου στα τέλη ενοικίασης»

    Η πρώτη μάχη για τις… παραλίες της Μυκόνου έβγαλε “νικητές” τους επιχειρηματίες που νοικιάζουν αιγιαλούς για εμπορική χρήση.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση δικηγόρου-κατοίκου του νησιού που ζητούσε να «παγώσουν» οι υπέρογκες αυξήσεις του Δήμου στα τέλη ενοικίασης παραλιών για να τοποθετηθούν ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα.

    Οι αυξήσεις είναι από 65% έως  400% σε σχέση με πέρυσι, υποστηρίζει στην προσφυγή του ο γνωστός δικηγόρος και αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν από τους επιχειρηματίες στους λουόμενους με αποτέλεσμα το κόστος για τους πολίτες να είναι απαγορευτικό.. Επιπλέον ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει την προσφυγή ακύρωσης της απόφασης του Δήμου Μυκόνου το Σεπτέμβρη. Τότε θα αποφασίσει εάν είναι νόμιμες οι αυξήσεις.

    Ωστόσο απέρριψε, με το εξής σκεπτικό, την αίτηση του δικηγόρου να ανασταλούν οι αυξήσεις μέχρι την  κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της προσφυγής ακύρωσης:

    ● Η παραχώρηση των εκτάσεων από το Δήμο στις επιχειρήσεις είναι σε τμήμα των αιγιαλών και όχι στο σύνολο τους,

    ● Δεν προκύπτει   ότι αναιρείται ή δεν εξυπηρετείται η κοινή χρήση των αιγιαλών,

    ● Δεν πιθανολογείται  η παραβίαση των Συνταγματικών επιταγών και της νομοθεσίας γενικότερα, για την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στους  αιγιαλούς της Μυκόνου.

    ● Η μετακύλιση των αυξήσεων προς τους λουόμενους που επικαλείται ο προσφεύγων δικηγόρος είναι μέλλουσα και ενδεχόμενη.

    Πόσο πληρώνουν στην Ψαρρού και το Paradise

    Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αύξηση των τελών χρήσεως ανά τετραγωνικό μέτρο των αιγιαλών για τη διετία 2023-2025 στο νησί.

    Έτσι, στη διάσημη Ψαρού το κάθε τετραγωνικό μέτρο παραλίας κοστίζει 120 ευρώ για απλή χρήση αιγιαλού, τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Ο δικηγόρος υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι πέρυσι οι επιχειρηματίες πλήρωναν 60 ευρώ το τ.μ.

    Τα τέλη ανεβαίνουν στα 240 ευρώ ανά τ.μ. για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι  το πάγιο ποσό ανέβηκε φέτος στις  10.000 ευρώ από  6.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

    Ίδιες τιμές καθορίστηκαν και για την άλλη διάσημη παραλία του νησιού, το Paradise.

    Ωστόσο, ο Δήμος αποφάσισε να μειώσει τα τέλη ενοικίασης στις εξής παραλίες: Κόρφος, Άγιος Ιωάννης, Καλαφάτη, Αγία Άννα, Παράγκα και Άγιος Στέφανος.

    Κι εδώ αρχικά είχαν αυξηθεί αλλά με 2η απόφαση  προσδιορίσθηκαν  στα 80 ευρώ/τ.μ., ενώ αντίθετα παραμένει το επιπλέον πάγιο στις 10.000 ευρώ.

    Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος

    Στην προσφυγή του ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στα τέλη για την παραχώρηση παραλίας στις επιχειρήσεις περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του για την ελεύθερη απόλαυση των παραλιών της Μυκόνου, καθώς μάλιστα οι παραλίες αποτελούν δημόσιο αγαθό.

    Ακόμη, υποστηρίζει ότι δεν θα μπορεί να καλύψει οικονομικά σε καθημερινή βάση την πρόσβασή του στις παραλίες του νησιού, λόγω του απαγορευτικού κόστους που θα υπάρχει, καθώς οι αυξήσεις  στα τέλη θα μετακυλήσουν  στις τιμές ενοικίασης των ομπρελοκαθισμάτων καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες.

    Ο δικηγόρος, όπως αναφέρει, είναι αναγκασμένος υποχρεωτικά να δέχεται τις υπηρεσίες των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να είναι  αδύνατη η καθημερινή απόλαυση του δημόσιου αγαθού της παραλίας, λόγω του υψηλού κόστους.

    Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Δήμος Μυκόνου παράνομα δεν διαφυλάσσει ελεύθερες ζώνες στις παραλίες για να μπορεί ο κόσμος να προσέρχεται στην θάλασσα, αφού οι παραλίες έχουν αφεθεί στην  αποκλειστική χρήση των καταστημάτων. Και τέλος ότι η αύξηση του μισθώματος των παραλιών έγινε χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, χωρίς αιτιολογία και κατά κατάχρηση εξουσίας της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου.

    Διαβάστε επίσης

    Μύκονος: Η πολεοδομία επιστρέφει στο «αμαρτωλό» νησί και στα χέρια επίορκου υπαλλήλου

    Μύκονος: Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας επιχειρηματία

    Μύκονος: Γκρεμίζουν το Sea Satin – Δείτε φωτογραφίες



    ΣΧΟΛΙΑ