Business

Μύκονος: Η πολεοδομία επιστρέφει στο «αμαρτωλό» νησί και στα χέρια επίορκου υπαλλήλου

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Μυκόνου

Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Μυκόνου


Σύμφωνα με  απόφαση του δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, η οποία αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 26/6/2023 και φέρνει σήμερα στο φως το mononews.gr, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και λειτουργία υπηρεσίας δόμησης και πολεοδομικών εφαρμογών δήμου Μυκόνου.

Αυτό σημαίνει ότι η Πολεοδομία της Σύρου θα πάψει σταδιακά να ασχολείται με τα πολεοδομικά ζητήματα της Μυκόνου όπου έπειτα από αρκετά χρόνια και ουκ ολίγα κρούσματα διαφθοράς, ανακτά και πάλι τα ηνία των υπηρεσιών δόμησης που την αφορούν.

Στη λίστα με τους οκτώ υπαλλήλους που θα τη στελεχώσουν, 6 μηχανικοί και δυο κλητήρες, περιλαμβάνεται και το όνομα ενός επίορκου υπαλλήλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές του νησιού με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ψευδής βεβαίωσης.

Κατηγορήθηκε ότι είχε εκδώσει έγγραφο, βάσει του οποίου δινόταν συνέχιση παράνομων εργασιών σε τμήμα αυθαίρετης νεοαναγειρόμενης οικοδομής, την ώρα που από το προηγούμενο καλοκαίρι ίσχυε απόφαση διακοπής κάθε εργασίας.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει απαλλαχθεί από υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ήταν κατηγορούμενος, ενώ άλλες υποθέσεις που τον αφορούν συνεχίζουν να απασχολούν  την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ευελπιστεί πως σύντομα θα «καθαρίσει» και ότι βάσει εμπειρίας θα είναι εκείνος που θα προΐσταται της Πολεοδομίας του νησιού.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος πολεοδόμος έχει τεθεί δυο φορές σε αργία στο παρελθόν από τον δήμαρχο του νησιού.

«Αμαρτωλή» πολεοδομία

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες δόμησης Σύρου και Μυκόνου βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και λοιπών ελεγκτικών αρχών του κράτους για υποθέσεις που αφορούν σε χρηματισμό υπαλλήλων τους.

Πριν από 12 χρόνια είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου και κατά του τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου.

Οι διώξεις είχαν ασκηθεί από την εισαγγελία της Σύρου ως φυσικό επακόλουθο εξαιτίας των επιβαρυντικών στοιχείων που είχαν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, και την αντίστοιχη του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, σχετικά με το κύκλωμα που φαίνεται να είχε στηθεί γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι τότε αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές είχαν κληθεί να ψάξουν εις βάθος 157 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο, ενώ ακολουθούσε η Τζια– για τα οποία οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας «παρέλειψαν» να βεβαιώσουν πρόστιμα 20 εκατ ευρώ.

Τότε είχε ασκηθεί δίωξη και εις βάρος του νομάρχη Κυκλάδων και του αντινομάρχη για πολεοδομικά θέματα «για απλή συνέργεια» καθώς φέρονται να είχαν παραλείψει να ενισχύσουν με προσωπικό την Πολεοδομία Σύρου, κίνηση που ακούσια διευκόλυνε το «θολό» τοπίο στην υπηρεσία.

Το χρυσό Rolex

Το 2016 είδε το φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο στην υπηρεσία δόμησης Μυκόνου.

Ο τότε προϊστάμενος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, συλλαμβάνεται έπειτα από επιτόπια έρευνα των αστυνομικών αρχών σε ανεγειρόμενη οικοδομή στον Άγιο Ιωάννη, δίπλα στο γνωστό ξενοδοχείο «Saint John».

Το έργο αφορούσε την ανέγερση μιας νέας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που άνηκε σε οικογένεια Μυκονιατών που διατηρούν πολλά ξενοδοχεία στο νησί.

Επρόκειτο για έργο που είχε σταματήσει έπειτα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Αστυνομία και στην Πολεοδομία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

O υπάλληλος της πολεοδομίας με το χρυσό Ρολεξ είχε κληθεί τηλεφωνικώς από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Τ. Μυκόνου να προσέλθει στο Τμήμα για να δώσει εξηγήσεις, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του διότι, παρά τη διακοπή εργασιών που ίσχυε από το 2015 λόγω των πολεοδομικών παραβάσεων στη συγκεκριμένη οικοδομή, εκείνος έκρινε με δική του ευθύνη ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν.

Ακολούθησε η σύλληψή του, ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα στο γραφείο του.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαφθοράς και της ασυδοσίας που επικρατούσε στο νησί, στο οποίο φέρονται να συμμετέχουν από απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και διοικητικοί μέχρι μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν χτίσει ξενοδοχεία και βίλες – μεγαθήρια μετά το 2011.

Στο πριγκιπάτο της αυθαιρεσίας όπου το χρήμα ρέει άφθονο, τα τελευταία χρόνια έχουν αποπεμφθεί για διαφορετικές υποθέσεις δύο δήμαρχοι και ένας ακόμη προϊστάμενος της Πολεοδομίας, ενώ στη φυλακή βρέθηκαν και διοικητικοί υπάλληλοι.

Ονόματα δημάρχων αναμείχθηκαν σε οικονομικά σκάνδαλα (δεν εισέπρατταν τέλη παρεπιδημούντων), όμως τελικά αθωώθηκαν, σε αντίθεση με διοικητικούς υπαλλήλους που κρίθηκαν ένοχοι από τη Δικαιοσύνη και μπήκαν φυλακή.

Ένας άλλος προϊστάμενος της Πολεοδομίας απασχόλησε τις Αρχές μετά την αποκάλυψη ότι «έλεγξε τον εαυτό του και τον… βρήκε «καθαρό» μετά από καταγγελία που έγινε εις βάρος του στην Αστυνομία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες που είχαν εντοπιστεί στην κατοικία του.

Οι επιτόπιες αυτοψίες που ακολούθησαν εκ των υστέρων έγιναν από κλιμάκιο της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και έφεραν την υπογραφή του!

Ενός άλλου προϊστάμενου της Πολεοδομίας, το όνομά του φιγουράριζε στη λίστα Ράιχενμπαχ, με τους 1.600 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου που ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Μια ανώνυμη καταγγελία που είχε σταλεί εκείνη την εποχή στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο και είχε κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα όργια διαφθοράς και πολεοδομικών παραβάσεων που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στο Νησί των Ανέμων.

Ο συντάκτης της καταγγελίας έκανε αναφορά σε «άδειες που βγαίνουν χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις», παρά μόνο με την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Επιτροπής Τήνου – Μυκόνου.

Υποστήριζε ότι το Πολεοδομικό Γραφείο της Μυκόνου φέρεται να εξέδιδε άδειες μικρής κλίμακας που ενέκριναν επισκευές, για παράδειγμα βαψίματα σε τοιχάκια, όμως βάσει αυτών των αδειών χτίζονταν ολόκληρα κτήρια χιλιάδων τ.μ.

Διαβάστε επίσης

Μύκονος: Γκρεμίζουν το Sea Satin – Δείτε φωτογραφίες

ΜΥΚΟΝΟΣ: To χρηματιστήριο της ξαπλώστρας – Πού θα πληρώσετε 1.300 ευρώ

Μύκονος: Μια κατοικία σε custom-made φιλοσοφία από την Block722 ArchitectsΣΧΟΛΙΑ