• Κοινωνία

    ΣτΕ: Αντισυνταγματική η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων


    Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η δυνατότητα που ο νόμος παρέχει σε καταπατητές δημοσίων εκτάσεων, να τις εξαγοράσουν, εάν αποδεικνύουν ότι τις κατέχουν προ του 1993.
    Με το άρθρο 23 του νόμου 4061/2012  επιβραβεύονται οι καταπατητές της δημόσιας περιουσίας, αποκτώντας νόμιμο τίτλο κυριότητας, έκρινε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της υπ΄  αριθμ. 709/2020 απόφασης, με τη συγκεκριμένη διάταξη αποσυνδέεται το δικαίωμα εξαγοράς του δημοσίου κτήματος από κάθε άλλη προϋπόθεση πέραν: 1) της κατοχής του τουλάχιστον από την 5.6.1993 και μετά  και 2)  της καταβολής του σχετικού τιμήματος.
    Με το άρθρο που τώρα κρίθηκε αντισυνταγματικό, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον κατέχει ακίνητο-κτήμα, που δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,   να υποβάλλει αίτηση εξαγοράς του.
    Το τίμημα ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής ή της αγοραίας  αξίας κι αν ο ενδιαφερόμενος είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότης και ασκεί αγροτική χρήση στο ακίνητο το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο 1/3 της αξίας του.
    Το ποσό καταβάλλεται σε 4 ή  8 εξαμηνιαίες άτοκες  δόσεις.
    Όπως επισημαίνει το ΣτΕ και στο παρελθόν ίσχυαν αντίστοιχες νομοθετικές  διατάξεις οι οποίες όμως είχαν αφενός γνήσιο αποκαταστατικό σκοπό και αφετέρου υπήρχε διάκριση μεταξύ αστικών και αγροτικών ακινήτων, κάτι που με το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο του 2012, δεν ισχύει, αλλά αντίθετα εξομοιώνονται ανόμοιες μεταξύ τους καταστάσεις,  κάτι το οποίο όμως δεν είναι ανεκτό από το Σύνταγμα.



    ΣΧΟΛΙΑ