• Κοινωνία

    «Στα μαχαίρια» Γαβρόγλου και ιδιωτικά σχολεία εξαιτίας των ελέγχων

    • NewsRoom
    Γαβρόγλου

    Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου


    Νέα διαμάχη έχει ξεκινήσει μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και των ιδιωτικών σχολείων, με αφορμή μια εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο, βάσει της οποίας ανακοινώνεται στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας η άσκηση απροειδοποίητου δειγματοληπτικού ελέγχου, ενώ συμπεριλαμβάνονται και σχετικές οδηγίες.

    οι έλεγχοι χωρίς προειδοποίηση οφείλουν να γίνουν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της οικείας κάθε φορά Διεύθυνσης και σε αριθμό ιδιωτικών σχολικών μονάδων ανάλογο με το πλήθος των ιδιωτικών σχολείων που εποπτεύει.

    Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι χωρίς προειδοποίηση οφείλουν να γίνουν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες, που εντάσσονται στην αρμοδιότητα της οικείας, κάθε φορά, Διεύθυνσης.

    Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ιδιωτικών σχολικών μονάδων που θα υποβληθούν σε έλεγχο, θα πρέπει να είναι ανάλογος με το πλήθος των ιδιωτικών σχολείων, που η εκάστοτε Διεύθυνση εποπτεύει.

    Οι έλεγχοι, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο θα αφορούν στη διερεύνηση πιθανών παρεκκλίσεων από τους νόμους, εφαρμογής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απαγορεύονται, τήρησης του ωραρίου και άλλων.

    Προτείνεται, μάλιστα, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι να διενεργούνται από τριμελές κλιμάκιο, ενώ αναλύει συγκεκριμένα από ποιους θα αποτελείται.

    Την ίδια στιγμή, η εγκύκλιος τονίζει, απευθυνόμενη στις διευθύνσεις ότι «οφείλουν να συντάξουν ενημερωτικό έγγραφο με τα αποτελέσματα των ελέγχων τους και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στην Αυτοτελή Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Απριλίου 2019».

    Η απόφαση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων σε υψηλούς τόνους, μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η απόφαση που εξόργισε τους ιδιοκτήτες και η σχετική ανακοίνωση

    Η υπουργική απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση και οργή των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο «καθεστωτικού ύφους». Ταυτόχρονα, έδωσαν την απάντησή τους μέσω μιας κοινής ανακοίνωσης:

    «Στο πλαίσιο της συνεχούς επίθεσης του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία, τους φορείς δηλαδή που η σημερινή του ηγεσία έχει περιγράψει ως αρχετυπικούς εχθρούς, πληροφορούμαστε ότι το συνημμένο υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 25488/Ν1/19.02.2019 έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με καθεστωτικό ύφος και επείγοντα χαρακτήρα, καλεί για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» εφαρμογής κάποιας εγκυκλίου.»

    Το κατάπτυστο ύφος του κειμένου που αποπνέει περιφρόνηση για τον πολίτη, δυσπιστία στις σχέσεις κράτους-εκπαιδευτικών και φεουδαρχική κυριαρχία της Διοίκησης πάνω στους «υπηκόους» της.

    Ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

    • Για ακόμα μια φορά, υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι τα ιδιωτικά σχολεία διοικούνται από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στην υποχρέωση τήρησης των Νόμων που ψηφίζει η ελληνική Βουλή και όχι τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που εργαλειακά χρησιμοποιεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να επεκτείνει, να διαστρεβλώσει το γράμμα και το πνεύμα των νόμων και εν τέλει να στρέψει τα βέλη της στους «μη αρεστούς».

    • Ο «δειγματοληπτικός» χαρακτήρας των ελέγχων υποκρύπτει συναλλαγή και αδιαφάνεια: είναι προφανές ότι το δείγμα των ελεγχόμενων θα το υποδείξει η πραγματική ηγεσία της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η γνωστή συντεχνία των συνδικαλιστών (που δεν εκπροσωπούν παρά ελάχιστο ποσοστό των εκπαιδευτικών μας όσο και αν προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο με… περιφερόμενες κάλπες).

    • Φυσικά χαιρετίζουμε τον έλεγχο, όπως και κάθε προηγούμενο, που θα επαναλάβει τη διαπίστωση ότι τα ιδιωτικά σχολεία βρίσκονται στην κορυφή της νομιμότητας των επιχειρήσεων που απασχολούν νόμιμα προσωπικό. Επιπλέον, υπερθεματίζουμε, ζητώντας έλεγχο όλων των σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

    Ο ΣΙΣ, υπογραμμίζει ακόμη ότι θα παρακολουθήσει στενά και θα ελέγξει κάθε αυθαιρεσία των εποπτευουσών αρχών και θα προστατεύσει κάθε νόμιμο δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων στις επιλεγόμενες απ’ αυτά δράσεις και υπηρεσίες που παρέχουν.

    «Αναμένουμε ότι κάποια στιγμή, κάποια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θ΄αποδεχθεί ως περιττή και ανώφελη την γραφειοκρατία των αλλεπάλληλων νομοθετημάτων και θ’ ασχοληθεί επιτέλους με τις προτάσεις των ιδιωτικών σχολείων για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους μελλοντικούς πολίτες της χώρας αυτής».

    Απάντηση υπουργείου Παιδείας

    Η απόκριση του Υπουργείου Παιδείας δεν άργησε να έρθει και διατήρησε τους τόνους της αντιπαράθεσης.

    «Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων που κάνει λόγο για «καθεστωτικό ύφος» της εγκυκλίου, για «συνεχείς επιθέσεις του Υπουργείου στα Ιδιωτικά Σχολεία που η σημερινή του ηγεσία έχει περιγράψει ως «αρχετυπικούς εχθρούς» και «φεουδαρχική κυριαρχία της διοίκησης πάνω στους υπηκόους της», είναι απαράδεκτη τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς το ύφος» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει:

    «Οι έλεγχοι από πλευράς Πολιτείας είναι υποχρέωση και θα γίνουν με βάση την κείμενη νομοθεσία. Οι κραυγές και οι παραλογισμοί της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δείχνουν φόβο και πανικό.

    Στην ίδια ανακοίνωση ο Σ.Ι.Σ. δηλώνει ότι είναι σύμφωνος «για καθολικούς ελέγχους καθώς και στην τήρηση των νόμων που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή». Αφού, λοιπόν, συμφωνεί ο Σ.Ι.Σ. με τους ελέγχους, τον καλούμε να διευκολύνει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών».

    Η υπουργική απάντηση κλείνει ιδιαίτερα καυστικά, λέγοντας «είναι απορίας άξιο αν η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκφράζει όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση: Ας ανοίξει ο Γαβρόγλου το site του ιδρύματος Λάτση μπας και θυμηθεί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαβρόγλου εναντίον ιδιωτικών πανεπιστημίων: Είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα, απλώς δεν μοιράζουν τα κέρδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπ. Παιδείας: Έτσι θα γίνουν οι Πανελλαδικές 2019 – Αναλυτικά η εγκύκλιος



    ΣΧΟΛΙΑ