• Κοινωνία

    Σπείρα εξαπατούσε πολίτες με «μαϊμού» πωλήσεις αυτοκινήτων με λεία άνω των 100 χιλ. ευρώ

    αυτοκινητα


    Μια μεγάλη υπόθεση απάτης, με υποτιθέμενες πωλήσεις αυτοκινήτων μέσω Διαδικτύου και κέρδη μαμούθ εξιχνίασε η ελληνική Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

    Θύματα της απάτης είχε πέσει πλήθος ανυποψίαστων πολιτών, που πραγματοποιούσε συναλλαγές με τη συμμορία, χωρίς να το γνωρίζει, αγοράζοντας, υποτίθεται, αυτοκίνητα. Από τις αστυνομικές δυνάμεις ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της συμμορίας πέντε άτομα, τρεις άντρες, ηλικίας 45, 47 και 56 ετών και δύο γυναίκες, 25 και 39 ετών.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις, που εξιχνίασαν την υπόθεση, κάνουν λόγο για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο ακολουθούσαν οι δράστες, καταφέρνοντας, τελικά να εξαπατήσουν 30 πολίτες συνολικά. Μάλιστα, οι δράστες αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν έναν ακόμη άνθρωπο, προσπαθώντας να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 2.800 ευρώ.

    Αξιοσημείωτο αποτελεί το ότι η συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ. Η δράση των πέντε ενόχων εκτιμάται ότι λαμβάνει χώρα στην ελληνική επικράτεια από το Νοέμβριο του 2017, έως και τον Ιανουάριο του 2019.

    Η μέθοδος του κυκλώματος για να εξαπατά τους πολίτες

    Το πενταμελές κύκλωμα κατήρτιζε πλαστά δελτία ταυτότητας, με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και φωτογραφίες των φερομένων ως δραστών, χρησιμοποιούσε υπεύθυνες δηλώσεις με πλαστές σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων. Στη συνέχεια, οι φερόμενοι ως δράστες μετέβαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων. Κάνοντας χρήση πλαστών ταυτοτήτων και υφαρπαχθέντων φορολογικών στοιχείων, οι δράστες άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς, εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές κάρτες.

    Επιπροσθέτως, το κύκλωμα προέβαινε σε απατηλές αναρτήσεις πώλησης οχημάτων σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας πλαστά/υφαρπαχθέντα στοιχεία, προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και σε πιθανή συμφωνία αγοραπωλησίας οχήματος. Σημειώνεται ότι τα θύματα της απάτης κατέθεταν χρήματα σε υποδεικνυόμενους από τους δράστες τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ οι τελευταίοι αναλάμβαναν άμεσα τα κατατιθέμενα ποσά ή τα απέστελλαν σε άλλους λογαριασμούς τους, ενώ οι παθόντες δεν παραλάμβαναν ποτέ κάποιο όχημα.

    Πλήθος κατηγοριών αντιμετωπίζουν οι δράστες

    Σε βάρος των πέντε σχηματίσθηκε δικογραφία, με τις κατηγορίες της απάτης κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν αδρανοποιηθεί, κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.



    ΣΧΟΛΙΑ