• Κοινωνία

    Σοκάρουν οι καταθέσεις των αστυνομικών από την «μάχη» της Νέας Σμύρνης – Φώναζαν «σκοτώστε τον! Ψόφα κ…μπατσε»

    Τραυματίας αστυνομικός κείτεται στο έδαφος μετά από επίθεση που δέχθηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας που έγιναν κατά την διάρκειας συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης Τρίτη 9 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Παναγιώτου Ορέστης


    Έναν πόλεμο… Με μάχες σώμα με σώμα και σαφή πρόθεση για θύματα, περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί που βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στη «φλεγόμενη» Νέα Σμύρνη με τους εκατοντάδες κουκουλοφόρους να επιτίθενται με πέτρες, μάρμαρα, σιδερόβεργες και αυτοσχέδιες βόμβες.

    Οι καταθέσεις που έδωσαν στην Αστυνομία λίγες ώρες μετά τα αιματηρά επεισόδια είναι σοκαριστικές.

    Η κατάθεση του οδηγού της μοτοσυκλέτας

    Η κατάθεση του οδηγού της μοτοσυκλέτας, με συνεπιβάτη τον 28χρονο ειδικό φρουρό που δέχθηκε την άγρια επίθεση, είναι ανατριχιαστική.

    «Το δίκυκλο που οδηγούσα ήταν το τελευταίο στην ομάδα. Καθώς παραμέναμε στάσιμοι για λίγα δευτερόλεπτα το πλήθος άρχισε να μας πλησιάζει όλο και περισσότερο από κάθε πιθανή κατεύθυνση. Τελικά το πλήθος έφτασε δίπλα μας και ξαφνικά ένα άτομο όρμησε και άρπαξε με τα χέρια του τον συνεπιβάτη μου ειδικό φρουρό με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο οδόστρωμα.

    Οι επιθέσεις που δεχόμασταν ήταν σφοδρές και για αυτόν το λόγο απομακρυνθήκαμε περίπου 50 μέτρα από το σημείο που έπεσε ο συνάδελφός μας ώστε να ανασυνταχθούμε να κάνουμε αναστροφή και να επιστρέψουμε για να απομακρύνουμε το συνάδελφο από το πλήθος. Καθώς κινούμασταν προς το συνάδελφο είδα το πλήθος να προσκαλεί ο ένας τον άλλον να τον χτυπήσουν και έλεγαν “Σκοτώστε το, γάμ…. τον”.

    Είδα επίσης πολλά άτομα που δεν μπορούσα να τα μετρήσω να χτυπούν με τα χέρια τους με τα πόδια τους με σιδερόβεργες και πέτρες το συνάδελφό μου που ήταν πεσμένος στο έδαφος.»

    Ένας άλλος ειδικός φρουρός, μέλος της ομάδας του 28χρονου τραυματία, περιγράφει στη δική του κατάθεση:

    «Είδα το πλήθος να προσκαλεί ο ένας τον άλλον να χτυπήσουν τον συνάδελφό μου. Είδα άτομα που δεν προλάβαινα να μετρήσω να είναι όρθιοι πάνω από το συνάδελφό μου που εκείνη τη στιγμή ήταν στο έδαφος και να τον χτυπάνε με τα χέρια τα πόδια με βέργες με κοντάρια με ότι έφερε ο καθένας, στα χέρια του σε όλο του το σώμα του. βγάλανε το κράνος ώστε να τον χτυπήσουν στο κεφάλι και τα χτυπήματα να έχουν αποτέλεσμα. Όσο ήταν από πάνω του, έλεγαν ο ένας τον άλλον “γάμ…τον. Σκοτώστε τον,,! Ψόφα κ…μπατσε”»

    Ένας τρίτος ειδικός φρουρός περιγράφει στην κατάθεση του την.πορεία των μοτοσικλετιστών πριν εγκλωβιστούν από τους εκατοντάδες κουκουλοφόρους.

    «Στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής η ομάδα μας ήρθε αντιμέτωπη με πάρα πολύ μεγάλο πλήθος ατόμων περίπου 1.500 άτομα που μας προσέγγισε από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις. Στο σύνολο τους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες διάφορες μάσκες full-face και μπλούζες τυλιγμένες στο κεφάλι τους. Σχεδόν περικύκλωσαν το σχηματισμό μας και άρχισαν να εκδηλώνουν σφοδρότατες επιθέσεις ρίχνοντας μας βόμβες μολότοφ φωτοβολίδες πέτρες και μεταλλικές βέργες σαν ακόντια.

    Στο δρόμο μπροστά μας υπήρχαν διασκορπισμένα οδοφράγματα από φλεγόμενους αναποδογυρισμένους κάδους απορριμμάτων και φλεγόμενα ξύλα -εστίες φωτιάς και χυμένα λάδια. Έπρεπε να κινηθούμε με μανούβρες μέσα από τα οδοφράγματα για να ξεφύγουμε, τα μηχανάκια περνούσαν με δυσκολία και οι τελευταίοι έπρεπε να περιμένουν να περάσουν οι μπροστινοί τους για να περάσουν και αυτοί με τη σειρά τους για το λόγο αυτό η ομάδα μου κατέληξε να παραμείνει στάσιμη για λίγα δευτερόλεπτα και το πλήθος των ατόμων να μας πλησιάζει όλο και περισσότερο».

    Η αναζήτηση των δραστών

    Όταν έφτασε το ασθενοφόρο και παρέλαβε τον τραυματία συνάδελφο τους, οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν τους δράστες. Αστυνομικός περιγράφει στην κατάθεση του:

    «Κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που είχε κινηθείτο μεγαλύτερο μέρος του πλήθους. από τα 1.500 άτομα, είδαμε περίπου 500, ήταν ολόιδιοι λέγανε τα ίδια συνθήματα και βρισιές φέρανε τα ίδια αντικείμενα στα χέρια τους είχαν στο σύνολό τους καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και εκδήλωναν επιθέσεις σε διμοιρία της ΥΑΤ ρίχνοντας ναυτικές φωτοβολίδες βόμβες μολότοφ πέτρες μάρμαρα και μεταλλικές βέργες.

    Συνδράμαμε τη διμοιρία της ΥΑΤ και καταφέραμε να κάνουμε το πλήθος να υποχωρήσει να διασπαστεί και να τραπεί σε Φυγή. Κάποιοι που ήταν στην πρώτη γραμμή, πρωτοστατούσαν δηλαδή στις επιθέσεις, ξεχώριζαν .

    Ένας από αυτούς ήταν ένας άνδρας που φορούσε μαύρο παντελόνι μαύρη ζακέτα με κουκούλα και παπούτσια λευκά. έριχνε βόμβες μολότοφ πέτρες τις οποίες έβγαζε από σακίδιο που έφερε ο διπλανός συνεργός του. Τον καταδίωξαμε αλλά απτόητος ο άντρας πήρε ένα σπασμένο κοντάρι από το έδαφος και κραδαίνοντας το με τα χέρια του το κουνούσε απειλητικά στον αέρα προς το μέρος μας.

    Εμείς συνεχίσαμε καταπάνω του και τότε στράφηκε με αυτό εναντίον μας για να μας χτυπήσει και κατάφερε να χτυπήσει έναν υπαστυνόμο ακόμα και όταν τον κινητοποιήσεις ακινητοποίησαν και τον συλλάβαμε προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις με τα χέρια και τα πόδια του να ξεφύγει».

    Την ίδια ώρα, μάχες με τους κουκουλοφόρους έδιναν οι αστυνομικός και σε άλλα σημεία της Νέας Σμύρνης. Ένα αστυφύλακας της ομάδας Δράση που κι εκείνος βρέθηκε πεσμένος στο δρόμο, καταθέτει:

    «Επιχειρήσαμε να διασπάσουμε το πλήθος. Τρία άτομα έσπρωξαν προς το μέρος μας ένα μεταλλικό κάδο απορριμμάτων με αποτέλεσμα να χάσω τον έλεγχο του δικύκλου και να πέσω από αυτό χωρίς να τραυματιστώ ο οδηγός του δικύκλου που ακολουθούσε Παρόλο που ήταν τραυματισμένος κατέβηκε από το δίκυκλο και κυνήγησέ τα άτομα και σε 10 μέτρα ακινητοποίησε έναν εξ αυτών.

    Έπειτα από πάλη ενός λεπτού λόγω Αντίστασης του με χτυπήματα και σπρώχνοντας μας τελικά του φόρεσαμε χειροπέδες»

    Άλλος αστυνομικός περιγράφει την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα:

    «Υπήρχαν εκατοντάδες άτομα που επιτίθεντο σε δυνάμεις και διερχόμενα οχήματα στη Λεωφόρο Συγγρού με φωτοβολίδες ενώ πετούσαν φωτοβολίδες και προς το κτίριο που βρίσκεται το πρατήριο καυσίμων της αστυνομίας στην απέναντι πλευρά της Συγγρού.»

    Ό ίδιος αστυνομικός βρήκε πεσμένο στο δρόμο το πορτοφόλι που οδήγησε στη σύλληψη του ενός κατηγορουμένου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του 28χρονου αστυνομικού. Όπως λέει στην κατάθεση του:

    «Σε απόσταση 3 με 4 μέτρα από τον πεσμένο αστυνομικό είδα πεσμένο στο οδόστρωμα ένα πορτοφόλι μαύρου χρώματος και έσκυψα να το πάρω θεωρώντας ότι ανήκει είτε σε κάποιον από τους δράστες που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους αστυνομικούς είτε σε κάποιον αστυνομικό.

    Στο οδόστρωμα σε απόσταση λίγων μέτρων από το πορτοφόλι βρήκα και ένα διάφανο πλαστικό μπουκάλι το οποίο σύμφωνα με την ετικέτα του περιείχε βενζίνη.

    Άνοιξα το πορτοφόλι και εντός υπήρχε ταυτότητα με στοιχεία Μ.Π.

    Το σημείο ακριβώς που βρήκα τα αντικείμενα είναι το σημείο που νωρίτερα είχε δεχθεί βίαιη επίθεση ο τραυματίας αστυνομικός.

    Στις 9:50 το βράδυ και ενώ βρισκόμουν σε επιφυλακή έξω από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης προσήλθε στο σημείο ένας νεαρός με τη μητέρα του λέγοντας μας ότι έχασε το πορτοφόλι του. Όπως ενημερώθηκα το άτομο αυτό που ήρθε στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσει απώλεια είναι ο Μ.Π.»



    ΣΧΟΛΙΑ