• Κοινωνία

    Σκοπευτήριο Καισαριανής: «4 προσπάθειες εμπρησμού τα τελευταία 2 χρόνια»


    Άλλη μία επιτυχημένη επιχείρηση πυρόσβεσης κατέγραψαν το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ομάδα Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής (ΕΔΔΚ), στη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 20:30, το βράδυ της Πέμπτης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο από το κοινό, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικροεκρήξεις από γκαζάκια.

    Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετείχαν επίσης ο ΣΠΑΥ και οι ομάδες Εθελοντικής Δασοπροστασίας Βύρωνα και Παπάγου – Χολαργού, ενώ στον χώρο μετέβη η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ αλλά και υδροφόρα της Καισαριανής.

    Όπως ανέφερε ο εθελοντής δασοπυροσβέστης από την ομάδα της Καισαριανής κ. Θέμης Εξαρχόπουλος, η ομάδα ενημερώθηκε για την πυρκαγιά σχεδόν ταυτόχρονα τόσο από το Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και από τους κατοίκους, ενώ «μετέβη άμεσα στο σημείο, στην είσοδο του πρώην πεδίου βολής της Σκοπευτικής Εταιρείας, κάνοντας κατάσβεση σαν πρώτο όχημα. Μετά συνέδραμαν εθελοντικά και άλλες ομάδες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία».

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος διακομίστηκε στο ΚΑΤ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 4 οχήματα από την ΕΔΔΚ, η οποία βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή καθώς η περιοχή βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4 (επίπεδο υψηλού κινδύνου).

    Συνολικά, στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 15 οχήματα, καθώς εγκαταστάσεις πυρόσβεσης στήθηκαν και από την πλευρά του Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και την πλευρά του βιοκλιματικού παιδικού σταθμού.

    Οι πρώτες δηλώσεις του Δημάρχου της πόλης

    Ο Δήμαρχος Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος, μέλη από όλους τους συνδυασμούς που θέτουν υποψηφιότητα στον Δήμο της Καισαριανής για  τις εκλογές, όπως και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς.

    Μιλώντας αποκλειστικά στο mononews, ο κ. Βοσκόπουλος είπε ότι αυτή ήταν η 4η προσπάθεια εμπρησμού που καταγράφεται στο Σκοπευτήριο τα τελευταία δύο χρόνια. «Αυτή αν δεν κάνω λάθος είναι η τέταρτη προσπάθεια εμπρησμού στο Σκοπευτήριο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προσπάθεια εμπρησμού, διότι ο χώρος στον οποίο προέκυψε η πυρκαγιά σε 4 σημεία, είναι περίκλειστος και μη προσβάσιμος. Για να μπεις μέσα, πρέπει να πηδήξεις τοίχο 5 μέτρων. Για να μπει η Πυροσβεστική έσπασε τις πόρτες. Αυτοί που μπήκαν στον χώρο, μπήκαν επί σκοπό. Μας πληροφορούν ότι ακούστηκαν κρότοι. Περιμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής», ανέφερε  ο κ. Βοσκόπουλος και συνέχισε:

    «Πρώτοι στον χώρο έφτασαν οι εθελοντές Καισαριανής, Βύρωνα, Παπάγου – Χολαργού και γενικά όλο αυτό το σώμα που αντιδρά και προσέχει τα καθ΄ ημάς. Μετά ήρθε και  η Πυροσβεστική. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση εξ ου και το αίσιο αποτέλεσμα, αλλιώς θα είχαμε θέμα. Αλλά, ζούμε με αυτόν τον κίνδυνο συστηματικά. Είναι ένα αστικό δάσος. Μπαίνει μέσα στην πόλη, είναι προσβάσιμο από παντού. Ο κίνδυνος είναι ορατός αν γίνει ανεξέλεγκτη μια πυρκαγιά. Είναι ένας εφιάλτης του καλοκαιριού. Είμαστε σε επαγρύπνηση. Ελπίζω αυτό να είναι το τελευταίο περιστατικό. Σπάνια προλαβαίνεις να πιάσεις τον εμπρηστή. Το θέμα είναι να αποκριθείς άμεσα όταν θα δεις την εστία. Και σε αυτό νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι. Επί του πεδίου αυτό αποδείχθηκε».

    Σημειώνεται ότι η ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής είναι αμιγώς εθελοντική. «Η προστασία του βουνού και όλου του δασικού πλούτου της Καισαριανής και των γύρω περιοχών γίνεται με υπερπροσπάθεια και υστέρημα χρόνου από όλους τους εθελοντές. Ευελπιστούμε να έρθουν στο μέλλον πολύ περισσότεροι εθελοντές για να γίνει και εμάς το έργο μας πιο αποτελεσματικό και πιο εύκολο», όπως επεσήμανε ο κ. Εξαρχόπουλος, με την ομάδα να είναι ακόμα σε επιφυλακή, συγκεντρωμένη στη βάση της, το Πυροφυλάκιο «Δημήτριος Καραμολέγκος», έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα.

    Η ανακοίνωση της ΕΔΔΚ για το συμβάν

    ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ;! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
    Χθες, βράδυ 24 του Αυγούστου, εθελοντές μας, περίοικοι του Σκοπευτηρίου, ενημέρωσαν το Πυροφυλάκιο Καισαριανής ότι έχει πιάσει φωτιά μέσα στο πάρκο.
    Το πρώτο όχημα που έφτασε στο σημείο ήταν αυτό της απογευματινής βάρδιας επιφυλακής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής. Πολύ γρήγορα στο χώρο έφτασαν οχήματα των Ομάδων του Βύρωνα, του Παπάγου-Χολαργού, της Ηλιούπολης και του Πυροσβεστικού Σώματος.
    Η φωτιά έκαιγε μέσα στο παλιό πεδίο βολής του εγκαταλελειμμένου πια κτιρίου της Σκοπευτικής Λέσχης, με κίνδυνο να επεκταθεί στο υπόλοιπο πάρκο του Σκοπευτηρίου και ακόμα χειρότερα στον διπλανό Ιερό χώρο του Θυσιαστηρίου.
    Σε πολύ λίγο χρόνο, η ΕΔΔΚ κινητοποίησε και δεύτερο πυροσβεστικό όχημα, καθώς και δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού προς συντονισμό και ενίσχυση των δυνάμεων μας που επιχειρούσαν. Εθελοντής μας συνόδευσε την υδροφόρα του Δήμου Καισαριανής ως τηλεπικοινωνιακός σύνδεσμος, ενώ και υδροφόρα του ΣΠΑΥ τροφοδότησε τα οχήματα που επιχειρούσαν κατάσβεση.
    Η μοναδική ανησυχητική στιγμή, η οποία καταγράφηκε από πολλούς και δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα, ήταν ένα -και ευτυχώς μοναδικό- κυπαρίσσι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Η νηνεμία που επικρατούσε στην περιοχή βοήθησε στο να μην επεκταθεί η φωτιά σε διπλανά δέντρα και στο να ολοκληρωθεί η κατάσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    18 συνολικά εθελοντές της ΕΔΔΚ κινητοποιήθηκαν για το περιστατικό, ενώ άλλοι 4 στελέχωναν τα παρατηρητήρια του Υμηττού. Παράλληλα, πριν ολοκληρωθεί η κατάσβεση στο Σκοπευτήριο, ένα ακόμα πυροσβεστικό μας όχημα βρισκόταν σε ετοιμότητα στο Πυροφυλάκιο Καισαριανής για να καλύπτει τον τομέα του βουνού.
    Οι Εθελοντές και εθελόντριες της Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής είναι παρόντες και παρούσες. Με ατέλειωτες συνεχόμενες βάρδιες, σε 24ωρη επιφυλακή λόγω υψηλής επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Με όσες δυνάμεις μπορούμε να παρατάξουμε, κάνουμε το καλύτερο για την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας.
    Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει, αλλά η αντιπυρική περίοδος είναι σχεδόν στα μισά. Βοηθήστε μας. Μη μένετε θεατές, γίνετε εθελοντές!

     

    Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της πυρκαγιάς και την επιχείρηση κατάσβεσης:

    Βίντεο: Βασίλης Κλωστόπουλος

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής, με τον Ηλία Σταμέλο

    Η είσοδος στο σημείο της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έσπασαν την πόρτα. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σπάζοντας το πόδι του στην προσπάθεια της επιχείρησης κατάσβεσης

     

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνικό Σχέδιο για το κλίμα: Επενδύσεις 165 δισ. στην ενεργειακή μετάβαση

    Πυροσβεστική: 69 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

    Έσβησε η φωτιά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (upd)

     



    ΣΧΟΛΙΑ