• Κοινωνία

    Συναγερμός για τον κοροναϊό: Ο υπουργός Υγείας ενημερώνει τον πρωθυπουργό – Τι θα γίνει με τα σχολεία

    • NewsRoom


    Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία. Η γειτονική χώρα μετρά τρεις νεκρούς και 150 κρούσματα, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες. Σε επιφυλακή και η Αθήνα, ανεστάλησαν όλες οι προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές στην Ιταλία με απόφαση της Νίκης  Κεραμέως.

    Σήμερα εξάλλου ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τις προτεινόμενες λύσεις με στόχο την καλύτερη προστασία του πληθυσμού. Στην σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

    Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

    Έτσι, οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία θα επιστρέψουν κανονικά στα σπίτια τους.

    Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

    Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

    Πάντως, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία.

    Στόχος του μέτρου -κατόπιν σχετικής εισήγησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας- είναι να προστατευτούν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικούς από τη μεταδοτική νόσο.

    «Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    Στην Ιταλία επικρατεί αυξημένη ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα. Οι αρχές του Μιλάνου έκλεισαν το Ντουόμο, ενώ αναβλήθηκαν οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι της Βενετίας.

    Εν τω μεταξύ, οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν τη διακοπή μέχρι νεοτέρας της κυκλοφορίας των τρένων που προέρχονται ή κατευθύνονται προς την Ιταλία μέσω του περάσματος Μπρένερ, όπου ένας συρμός έχει ακινητοποιηθεί εξαιτίας της παρουσίας δύο υπόπτων κρουσμάτων του ιού Covid-19.

    Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που το τρένο που συνδέει την Βενετία με το Μόναχο είχε ήδη ακινητοποιηθεί στον σταθμό του Μπρένερ εξαιτίας της παρουσίας δύο Γερμανίδων που παρουσίαζαν πυρετό. Οι δύο γυναίκες απομακρύνθηκαν από τον συρμό για να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA οι εξετάσεις δεν επιβεβαίωσαν την υποψία της προσβολής από τον ιό.

    Η διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων έχει αποκλείσει στον σταθμό του Μπρένερ περί τους 500 επιβάτες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Οι γειτονικές χώρες της Ιταλίας παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην ιταλική χερσόνησο, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 κρούσματα του ιού, 3 θάνατοι και 11 πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα.

    Στην Κίνα οι νεκροί από την επιδημία πνευμονίας που προκάλεσε ο κοροναϊός έφτασαν τους 2.592. Τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν την ζωή τους 150 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι.

    Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

    Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.



    ΣΧΟΛΙΑ