• Κοινωνία

    Συναγερμός από τη Europol: Κυκλώματα διακινούν πλαστά πιστοποιητικά Covid-19 – Πόσο χρεώνεται το καθένα

    • NewsRoom


    Όσο ισχύουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν τα φαινόμενα παραγωγής και πώλησης πλαστών πιστοποιητικών COVID-19, προειδοποιεί η Europol.

    Το φαινόμενο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ολλανδία, με τους επιτήδειους να δρουν είτε μέσα στα αεροδρόμια είτε μέσω εφαρμογών (apps).

    Για παράδειγμα, στη Γαλλία εξαρθρώθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού κύκλωμα παραχαρακτών που πουλούσε σε επιβάτες χαρτιά αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ για Covid.

    Στη Βρετανία, συνελήφθησαν άτομα που πουλούσαν πλαστά πιστοποιητικά για COVID-19 έναντι 100 στερλινών, τα οποία μάλιστα έφεραν τα στοιχεία υπαρκτού μικροβιολογικού εργαστηρίου. Η τελευταία περίπτωση που αναφέρθηκε ήταν η σύλληψη ενός άνδρα στο αεροδρόμιο Λούτον.

    Στην Ολλανδία, απατεώνες εντοπίστηκαν να πουλούν ψεύτικα πιστοποιητικά αρνητικών τεστ για 50-60 ευρώ μέσω εφαρμογών μηνυμάτων.

    Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2020, συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία επιτήδειος που πουλούσε πλαστά αποτελέσματα PCR τεστ έναντι 40 ευρώ.

    Τα ποσά στα οποία πουλιούνται τα ψεύτικα, αρνητικά αποτελέσματα κυμαίνονται, όπως σημειώνεται, από 150-300 ευρώ.

    Όπως σημειώνει, ωστόσο, στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Europol ενημερώθηκε και για τη χρήση εφαρμογής που επιτρέπει την παραποίηση αποτελεσμάτων τεστ για κορονοϊό από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και, συγκεκριμένα, από την εγκληματική οργάνωση Rathkeale Rovers.

    Ως εκ τούτου και με δεδομένη την ευρεία διαθεσιμότητα των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν, από εκτυπωτές υψηλής ποιότητας μέχρι προγράμματα λογισμικού, οι επιτήδειοι είναι σε θέση να παράγουν υψηλής ποιότητας πλαστά, παραχαραγμένα ή ψεύτικα έγγραφα, προειδοποιεί η Europol.



    ΣΧΟΛΙΑ