• Σεισμοί

    Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία: 21 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι (upd)

    • NewsRoom

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία


    Ακολούθησε επίσης ισχυρός μετασεισμός εντάσεως 5,4 Ρίχτερ στις 7 το πρωί.

    (upd) Τουλάχιστον 21 νεκροί, πάνω από 600 τραυματίες και χιλιάδες άστεγοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα Τρίτη 26/11 τα ξημερώματα (στις 04:53 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, σκορπίζοντας τον πανικό και τον τρόμο στους κατοίκους.

    Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται πως θα αυξηθεί περαιτέρω, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν.

    Ο ένας εκ των θυμάτων είναι ένας 50χρονος άνδρας, στην πόλη Kurbin, που από τον πανικό του πήδησε από το κτίριο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε από την κατάρρευση κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Άλλες δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές κάτω από τα ερείπια κτιρίων στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Thumane. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Thumane, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe, ενώ τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως μεταξύ των νεκρών είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

    Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα ανακοίνωσε πως 135 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να έχουν τραυματισθεί από τον φονικό σεισμό. Από τους τουλάχιστον 135 τραυματίες, οι 72 νοσηλεύονται, δήλωσε η Τζάσκα. Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένεται να φθάσουν μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, ενώ αναμένεται βοήθεια από την Ιταλία και την Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια.

    «Πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό βοηθούν κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» στο Δυρράχιο και την Thumane, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

    Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο. «Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.

    Ο σεισμός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν πολυκατοικίες και κτήρια κατέρρευσαν και πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, με τα παιδιά τους στις αγκαλιές.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, με τον σεισμό να γίνεται αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

    Ο ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών έπληξε την Αλβανία στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας], η δεύτερη μέσα σε περίπου ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός, εντάσεως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.

    Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου. «Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

    Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην Thumane τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Γιατροί είπαν πως αμφότεροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

    «Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που διαμένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Ρόιτερ αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας πριν από τον κύριο σεισμό.

    Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

    Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικράτησε κομφούζιο, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες στην Thumane προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Τα περισσότερα ήταν κτισμένα με τούβλα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Reuters. Διασώστες στην Thumane χρησιμοποίησαν μηχανικό εκσκαφέα για να καθαρίσουν τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν με γυμνά χέρια.

    Η Τζάσκα είπε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Δυρράχιο, ενώ ακολούθησαν 100 μετασεισμοί, επιβεβαιώνοντας τις δυσάρεστες προβλέψεις των ειδικών. Παράλληλα, ο φόβος για έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό δεν έχει εκπνεύσει. «Το Δυρράχιο και η Thumane είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι διασώσεις συνεχίζονται σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει εκεί», είπε η υπουργός, ενώ στρατιώτες ανέσυραν ένα θύμα από ξενοδοχείο στο Δυρράχιο.

    Yπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη γειτονική χώρα.

    Ενημερωθείτε εδώ για όλους τους σεισμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ