• Κοινωνία

    Σε «συναγερμό» οι Αρχές για την τήρηση της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας

    • NewsRoom


    Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις ενόψει της εορτής του Πάσχα.

    Η κυβέρνηση προβληματίστηκε με τη συμπεριφορά πολιτών οι οποίοι την Μεγάλη Παρασκευή δημιούργησαν συνθήκες συνωστισμού σε λαϊκές αγορές και σουπερμάκερτ, αλλά και από τις περιπτώσεις πολιτών έξω από εκκλησίες, αδιαφορώντας για τα μέτρα προστασίας. Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη ανησυχία για τα «καλέσματα» σε σπίτια συγγενών και φίλων για το τραπέζι του Πάσχα.

    H κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην απαγορεύσει τελείως τις μετακινήσεις ΙΧ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, θεωρώντας πως στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι Έλληνες θα δείξουν σύνεση και θα τηρήσουν τα προστατευτικά μέτρα. Ωστόσο, για τις περιπτώσεις απείθαρχων πολιτών προχώρησε στον διπλασιασμό του προστίμου, από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρα του Πάσχα (προς Τρίτη) και την αύξηση των ελέγχων από την Αστυνομία.  Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Μεγάλη Παρασκευή τόνισε ότι θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε όσες περιπτώσεις παρατηρηθούν συμβάντα που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

    Το  επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

    – Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.

    – Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.

    – Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

    Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου.

    Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drones και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της ασφάλειας.

    Σε ότι αφορά την Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών και συγκεκριμένα την επιλογή Β4 «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μετακινηθούν για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα πρέπει θα πρέπει να δηλώνουν το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό ενώ στο όχημα μπορούν να επιβαίνουν μόνον δύο άτομα.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των αστυνομικών ελέγχων θα γίνει στην Αττική οδό, στις λεωφόρους Μαραθώνος, Λαυρίου, Σουνίου, Σπάτων κι άλλων. Ομως θα υπάρχουν «μπλόκα» της ΕΛΑΣ και σε περιοχές όπως στον Άγιο Πέτρο Διονύσο, πέριξ της λίμνης Μαραθώνα, στην Βραυρώνα κλπ για να αποφεύγονται ακριβώς οι χρήσεις παρακαμπτηρίων δρόμων προς διάφορες περιαστικές περιοχές της Αθήνας.

    Ακόμη θα υπάρχει πληθώρα ελέγχων και στα οχήματα που θα κυκλοφορούν στην Αθήνα, ενώ θα υπάρχει προσεκτική παρέμβαση της Αστυνομίας -σε ακραία περίπτωση και με κλήση εισαγγελέα- σε καταγγελίες για πασχαλινά γλέντια σε πιλοτές πολυκατοικιών, ηχορυπάνσεις κλπ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ