• Κοινωνία

    Σε πύρινη κόλαση η Αττική – Σε τρία μεγάλα μέτωπα η φωτιά – Στην Μαλακάσα οι φλόγες, κίνδυνος για το Μαρκόπουλο (upd)

    • NewsRoom


    Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτης της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

    Συγκεκριμένα, η φωτιά κατάφερε τελικά να περάσει στην Εθνική Οδό, ενώ έχει κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο, έχοντας φτάσει  στη Μαλακάσα,  με την φωτιά να καίει πυκνό δάσος. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήδη μελετάται η εκκένωση του Μαρκόπουλου.

    Σε έκτακτη ενημέρωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε για τις πυρκαγιές στην Αττική:

    «Οι πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη. Στον σταθμό της Πάρνηθας στις 14.47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 μποφόρ. Διάφορα μέτωπα έχουν εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη και στο ύψους του Αγίου Στεφάνου, προς τη λίμνη του Μαραθώνα.

    Τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς, με σημαντικότερες σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδώνες, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς ασφαλής κατεύθυνση. Μέχρι τώρα μέσω του 112 έχουν αποσταλεί συνολικά 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν το μέτωπο πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο Όλυμπος, ενώ ως το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 γαλλικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της αεροπορίας στρατού.

    Επίσης επιχειρούσαν 12ο πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της ΕΛΑΣ, εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής και των ΟΤΑ. Στις 15.25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, με πορεία προς το Ποικίλο Όρος, ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα. Στις 17.06 εκδηλώθηκε φωτιά στα Λεγραινά Σουνίου, ενώ και άλλες βρίσκονται σε εκέλιξη στην Αττική, στην οποία επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

    Πυροσβεστικό ελικόπτερο Σικόρσκυ ρίχνει νερό στη φωτιά σε περιοχή ανάμεσα στην Εθνική Οδό και τη Λίμνη Μαραθώνα,

    Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.

    Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

    Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των Θρακομακεδόνων προς Αχαρνές.

    Για τον ίδιο λόγο πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

    Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

    Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 λίγο μετά τις 19:00 για εκκένωση των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ροδόπολης ή Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφ.Θησέως και Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

    Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

    Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

    Η μάχη των πυροσβεστών είναι τιτάνια, έχοντας ήδη λάβει τραγική τροπή, καθώς ένας εθελοντής πυροσβέστης από την Ιπποκράτειο Πολιτεία έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από πτώση στύλου ηλεκτροδότησης.

    Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Χαρδαλιάς: 98 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, 64 παραμένουν ενεργές

    Δύο συλλήψεις για εμπρησμό στον Άγιο Στέφανο – Τους έπιασαν επ’ αυτοφώρω με μπιτόνια με βενζίνη

    Eκκένωση των περιοχών Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς, Άγιοι Πάντες Φωκίδας



    ΣΧΟΛΙΑ