• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς: 98 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, 64 παραμένουν ενεργές – Η πορεία των μετώπων

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

    Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας


    Ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών και της μάχης της πυροσβεστικής με αυτές έδωσε το υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε διαβεβαιώνοντας πως όλες οι δυνάμεις που έχουν δυνατότητα να επιχειρούν βρίσκονται στη μάχη, μέσα στη φωτιά, με τους πυροσβέστες να διακινδυνεύουν μαζί με τους εθελοντές τη ζωή τους. Μάλιστα εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη κατά τη διάρκεια της μάχης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Σήμερα ήταν ακόμα πιο δύσκολη ημέρα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Το τελευταίο 24ωρο ξεκίνησαν 98 νέες πυρκαγιές, ενώ συνολικά οι δυνάμεις επιχείρησαν σε 154 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 64 από αυτές παραμένουν ενεργές, με σημαντικότερες αυτές των Αττικής, Εύβοιας, Ηλείας (όπου σήμερα αντιμετώπισαν νέο μέτωπο), Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά.

    Αττική

    Οι πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη. Στον σταθμό της Πάρνηθας στις 14.47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 μποφόρ. Διάφορα μέτωπα έχουν εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη και στο ύψους του Αγίου Στεφάνου, προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς, με σημαντικότερες σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδώνες, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς ασφαλής κατεύθυνση.

    Μέχρι τώρα μέσω του 112 έχουν αποσταλεί συνολικά 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών.

    Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν το μέτωπο πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο Όλυμπος, ενώ ως το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 γαλλικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της αεροπορίας στρατού. Επίσης επιχειρούσαν 12ο πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της ΕΛΑΣ, εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής και των ΟΤΑ.

    Στις 15.25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, με πορεία προς το Ποικίλο Όρος, ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα. Στις 17.06 εκδηλώθηκε φωτιά στα Λεγραινά Σουνίου, ενώ και άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, στην οποία επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    Εύβοια

    Η πυρκαγιά στην Εύβοια βρίσκεται σε εξέλιξη, με δυναμική πορεία προς το νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων, που εμφάνισαν ριπές έως 5 μποφόρ.

    Αυτή την ώρα η μεγάλη μάχη γίνεται στην Λίμνη προκειμένου ανακοπεί το μέτωπο. Επιχειρούν 240 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, ενώ έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη, μαζί με το ρωσικό Beriev 200 και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 της αεροπορίας στρατού. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

    Μέσω του 112 εστάλησαν ακόμα 16 μηνύματα. Στις 13.30 το μεσημέρι  στάλθηκε μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Μαντούδι, Στροφυλιά, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι, Δαφνουσία, Τρούπι, Πύλη, Προκόπι. Το λιμενικό χρειάστηκε να απεγκλωβίσει πάνω από 631 άτομα από τις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας και συνεχίζουν μέχρι τώρα με νέους απεγκλωβισμούς.

    Ηλεία και υπόλοιπες περιοχές

    Στην Αρχαία Ηλεία εκδηλώθηκε νέο μέτωπο, που ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, το δεύτερο επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ ως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛΑΣΤ εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

    Τα τελευταία SMS στάλθηκαν για την εκκένωση των οικισμών Βίλια, Νεμούτα και Λάμφη καθώς και την εκκένωση της μονής Κρεμαστής.

    Στη Φθιώτιδα, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Μάνη όλες οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη. Στη Φωκίδα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 7 μποφόρ και βοήθησαν στη γρήγορη επέκτασή της.

    Οι ξένες δυνάμεις που επιχειρούν στην Ελλάδα

    Αναφορικά με τις δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα, μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως στις μάχες στα μέτωπα συμμετέχουν:

    -Από τη Γαλλία, 82 πυροσβέστες στις Αφίδνες και 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Πάρνηθα.

    -Από την Κύπρο, 40 πυροσβέστες στην Πάρνηθα και 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κρήτη.

    – Από την Κροατία, ένα αεροσκάφος

    -Από την Ουκρανία, αναμένονται 100 πυροσβέστες που θα προωθηθούν στην Εύβοια.

    -Από το Ισραήλ, 16 πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν στην Αττική.

    -Από τη Σουηδία, 2 αεροσκάφη που αναμένονται απόψε το βράδυ.

    -Από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες, με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο.

    -Από την Ελβετία 3 ελικόπτερα που αναμένονται αύριο.

    Έρευνες για εμπρησμό

    Το πυροσβεστικό σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της διεύθυνσης ερευνών για εμπρησμό, και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία και τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα Φωκίδας, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3 συλλήψεις, σε Φωκίδα, Αττική (για πρόθεση) και Καλαμάτα (για πρόθεση κατ εξακολούθηση με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομο).



    ΣΧΟΛΙΑ