Κοινωνία

Σε λειτουργία από σήμερα οι σχολές οδηγών: Αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας

  • NewsRoom


Ανοίγουν και πάλι σήμερα οι σχολές οδηγών, μετά από μήνες που βρίσκονταν σε «λήθαργο»

Με αυστηρά υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού επαναλειτουργούν από σήμερα οι σχολές οδηγών σε όλη τη χώρα, με μαθήματα θεωρίας και πρακτική σε όλες τις κατηγορίες των διπλωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία τους, διευκρινίζοντας πως τα μαθήματα και οι εξετάσεις θα γίνονται διαδικτυακά, ενώ θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στην διάρκεια της εκπαίδευσης.

Πώς θα λειτουργούν οι σχολές οδηγών

Όπως αποφασίστηκε, οι σχολές οδηγών θα λειτουργήσουν ως εξής:

• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.

• Θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές

• Διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

• Επίσης, διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού, ανά μία ώρα, τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε, θα πρέπει να τηρούνται τα εξής βήματα:

• απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι,

• υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους και

• διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

Επίσης, επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές και τήρησης των ακολούθων στις αίθουσες εξέτασης:

• Πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.

• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

• Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.

• Αερισμός για τριάντα (30) λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

• Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Οι προϋποθέσεις για τις πρακτικές εξετάσεις

Αναφορικά με τη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών, πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού COVID-19.

• Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

• Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

• Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

Τέλος, σχετικά με τα ειδικά στα δίκυκλα, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό του. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εξοπλισμό, όπως επιαγκωνίδες ή επιγονατίδες, μπορεί να δανειστεί από τον εκπαιδευτή, ο οποίος  οφείλει να τις απολυμαίνει πριν από κάθε χρήση.

Διαβάστε ακόμη:

Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινούν και πάλι οι εξετάσεις γλωσσομάθειας και πιστοποιήσεις δεξιοτήτων – Τι ορίζει η ΚΥΑ

Δερμιτζάκης: Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης – «Οι μαγαζάτορες ίσως να βάλουν τάξη στις πλατείες»

Ανησυχία στο Μαξίμου για τα κορονοπάρτι – Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ