• Κοινωνία

    Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρα η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο εργασιακό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Παναγόπουλος

    Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ


    Την έντονη διαφωνία της με μια σειρά επίμαχων διατάξεων που προβλέπονται στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εκφράζει η ΓΣΕΕ.

    Απολύσεις, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και υπερωρίες αποτελούν τα βασικά σημεία που αντιδρούν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επεσήμανε πως η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς την παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημαίνει την παράδοση του εργαζόμενου στο έλεος του επιχειρηματία, καθώς τον καθιστά τελείως απροστάτευτο. Εξίσου αντίθετος δηλώνει και με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας εργαζομένων μερικής απασχόλησης, σε χρόνο που δεν είναι συνεχόμενος.

    Η Συνομοσπονδία επανέλαβε την θέση της για την σύσταση ενώσεων προσώπων σε μια επιχείρηση, τονίζοντας πως «με την Ένωση προσώπων -δικής του επιλογής- ο εργοδότης μπορεί να δεσμεύσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, υπονομεύοντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ελευθερίες τους. Η Ένωση προσώπων είναι μόρφωμα και είναι χειρότερο από την ατομική συμφωνία», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

    Σε ότι αφορά τις υπερωρίες και την αύξηση του χρόνου τους στις 150 ώρες ετησίως, η ΓΣΕΕ διευκρινίζει πως «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν το αποδεχόμαστε». Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι η διεύρυνση της λειτουργίας επιχειρήσεων την Κυριακή γίνεται για την εξυπηρέτηση «φωτογραφικά», συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι το 99,2% των επιχειρήσεων απασχολούν ως 9 εργαζόμενους γεγονός που καθιστά αδύνατη την σύσταση συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατ επέκταση πλήττονται περισσότερο με το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου.

    Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης έκανε λόγο για δογματικές αντιλήψεις, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητο να δεχθεί τις ενστάσεις της ΓΣΕΕ, διαφορετικά με το νομοσχέδιο θα απορρυθμιστεί περαιτέρω η αγορά εργασίας, θα αυξηθεί η ανεργία και θα κλείσουν επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Μάλιστα η ΓΣΕΕ έστειλε υπόμνημα στον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τις θέσεις της ανά άρθρο του σχεδίου νόμου.

    Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος ανέφερε ότι όλες αυτές οι αντεργατικές διατάξεις έρχονται την ώρα που εκτιμάται ότι το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας θα βάλουν λουκέτο. Τι εργασιακό σχέδιο νόμου είναι το κερασάκι που θα βουλιάξει τα πάντα, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

    Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ το Εργασιακό Νομοσχέδιο, παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η Κυβέρνηση, δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, εντείνει τις συνθήκες εργασιακής Ζούγκλας.

    Διαβάστε επίσης:

    Nέος θεσμός στην αναδοχή παιδιών – Σήμερα οι ανακοινώσεις από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

    Καταβολή προσωρινής σύνταξης για όλους χωρίς αίτηση από τον υποψήφιο συνταξιούχο

    Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών ξεκινά η καταβολή σύνταξης



    ΣΧΟΛΙΑ