• Κοινωνία

    Σχολεία: Τα σενάρια που εξετάζονται για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία

    • NewsRoom
    Ρέθυμνο

    Φωτογραφία αρχείου


    Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, ένα μήνα πριν την έναρξη των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει τα σενάρια σχετικά με την ασφαλή επιστροφή ή μη των μαθητών στα θρανία.

    Σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, οι αρμόδιοι του υπ. Παιδείας αρχίζουν να φέρνουν στο «τραπέζι» διάφορα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία θα εκτελεστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Ένα από τα σενάρια – το πιο αισιόδοξο – είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά, με όλους τους μαθητές στη θέση τους. Για να γίνει βέβαια αυτά, θα πρέπει ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων να είναι σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία.

    Το δεύτερο σενάριο αφορά την εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που ακολουθήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να γίνουν οι αναπληρώσεις των χαμένων διδακτικών ωρών. Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε για περίπου ένα μήνα για τις τάξεις οι οποίες είχαν πάνω από 15 μαθητές.

    Το τρίτο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται και να προτείνεται και από λοιμωξιολόγους είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα.

    Βέβαια το μέτρο αυτό έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

    Οι τελικές αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

    Πάντως στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν θέλουν να σκέφτονται το κλείσιμο σχολικών μονάδων και είναι αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργήσουν – κατά το δυνατόν – κανονικά τα σχολεία.

    Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, η λοιμωξιολόγος Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε ότι θα γίνει ότι χρειαστεί.

    «Ανοίξαμε τα σχολεία, ακόμα και τα δημοτικά, με μεγάλη επιτυχία, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που η επιδημία ήταν στο φουλ της. Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα παλιά δεδομένα, κανονικά και χωρίς μέτρα», τόνισε μιλώντας στο MEGA.

    Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα τόνισε στην ΕΡΤ ότι «βεβαίως και θα ανοίξουν τα σχολεία στις 07/09. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά μας. Είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο προετοιμασμένοι αυτή τη φορά».

    Η κ. Γκίκα τόνισε πως έχουμε δύο κυρίως σενάρια. Το ένα είναι ότι πηγαίνουμε κανονικά στο σχολείο, με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους. Κρατάμε αποστάσεις, δεν χρησιμοποιούμε κοινά πράγματα, δεν μοιραζόμαστε γόμες, μολύβια, μπάλες…».



    ΣΧΟΛΙΑ