• Κοινωνία

    «Σαρώνει» η γρίπη: Στους 38 οι νεκροί – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι πρέπει να κάνουμε

    • NewsRoom


    Την ώρα που ο κορονοϊός μαστίζει τον πλανήτη και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, στην Ελλάδα η κοινή γρίπη πλήττει πληθώρα ανθρώπων, προκαλώντας δυστυχώς και αρκετούς θανάτους

    Άσχημα είναι τα νέα για την εξάπλωση της γρίπης, που έχει κάνει την εμφάνισή της και φέτος, απειλώντας τη ζωή πολλών ανθρώπων, μέχρι το σημείο που ορισμένοι ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία οδηγούνται τελικά στον θάνατο.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, τα θύματα από την εποχική γρίπη υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις μια εβδομάδα. Ειδικότερα, από 17 που ήταν την περασμένη Πέμπτη, οι νεκροί από την γρίπη έφτασαν χθες τους 38.

    Όπως όλα δείχνουν, η ραγδαία αύξηση των θυμάτων της γρίπης αποδίδεται κυρίως στον συνδυασμό της μειωμένης θωράκισης από το αντιγριπικό εμβόλιο και της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η γρίπη στον παιδικό πληθυσμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι, καθώς από τα 38 θύματα, τα 30 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών. Ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη θα συνεχίσει να απειλεί τους ανθρώπους για τουλάχιστον 1,5 μήνα ακόμη, δηλαδή περίπου έως τα τέλη Μαρτίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο παιδικός πληθυσμός φαίνεται να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις «ενεργές εστίες» μετάδοσης της νόσου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ομάδα 0-14 χρόνων. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών ήταν τόσα, που ανάγκασαν πολλά σχολεία, κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά, να μείνουν κλειστά.

    Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κυκλοφορία της νόσου αποτυπώνεται και στον αριθμό των επισκέψεων των πολιτών σε γιατρούς. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επισκέψεων σε γιατρούς που σχετίζεται με ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αγγίζει το 12,5% και είναι αυξημένο σε σύγκριση με εκείνο της περασμένης εβδομάδας, που ήταν στο 10%.

    Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, στις ηλικίες 0 έως 14 ετών, το ποσοστό των επισκέψεων σε γιατρούς με εικόνα γρίπης φτάνει στο 15%. Επιπλέον, έχει ξεπεράσει ήδη τα επίπεδα που ήταν πέρυσι τις εβδομάδες της κορύφωσης της γρίπης, τον Φεβρουάριο, με αύξηση των επισκέψεων έως και 150% για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί περισσότερο στην πρόληψη και τον εμβολιασμό, ειδικότερα στους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη για αντιμετώπιση. Σχολιάζουν, μάλιστα, ότι, παρά το γεγονός ότι το φετινό εμβόλιο «δεν ήταν και πολύ καλό», αν είχε γίνει, ωστόσο, σωστός εμβολιασμός, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι.

    Οδηγίες για την γρίπη

    Σημαντικές πληροφορίες για την γρίπη

    Τρόπος μετάδοσης της γρίπης

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

    Για πόσες ημέρες μπορεί ένα άτομο να μεταδώσει την γρίπη

    Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

    Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

    Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει αν έχει γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

    Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

    Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι «κλασικές» διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.

    Οι διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης

    Ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς σε περίπτωση που νοσήσει

    Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.

    Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο να τηρείτε τα παρακάτω βήματα:

    – Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
    – Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
    – Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
    – Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ’όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
    – Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
    – Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
    – Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.



    ΣΧΟΛΙΑ