• Κοινωνία

    Silly Walk: Τι σημαίνει o βηματισμός των κοριτσιών στην παρέλαση της Φιλαδέλφειας

    • NewsRoom

    Από το περιστατικό στην μαθητική παρέλαση της Φιλαδέλφειας


    Το γύρο του διαδικτύου κάνει, τις τελευταίες ώρες, ένα βίντεο, το οποίο απεικονίζει μια ομάδα κοριτσιών να εισχωρεί στην μαθητική παρέλαση της Φιλαδέλφειας, πραγματοποιώντας έναν ιδιότυπο βηματισμό. Τι σημαίνει όμως η ενέργεια αυτή, γνωστή και ως Silly Walk;

    Το Silly Walk έγινε γνωστό μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή Monty Python της Flying Circus. Πρόκειται για ένα απόσπασμα- σκετς, το «Υπουργείο της Silly Walks», το οποίο προβλήθηκε στο επεισόδιο που μεταδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1970, με το συγκεκριμένο απόσπασμα να φέρει τον τίτλο «Face the Press».

    Πρωταγωνιστής του βίντεο ήταν ο υπάλληλος John Cleese, σε ένα φανταστικό υπουργείο της βρετανικής κυβέρνησης, αρμόδιο για την ανάπτυξη ανόητων περιπάτων με επιχορηγήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αποσπάσματος, ο Cleese περπατά με ποικίλους ανόητους τρόπους. Αυτός ακριβώς ο ιδιότυπος βηματισμός -και όχι τόσο οι διάλογοι- είναι που καθιέρωσαν το συγκεκριμένο τηλεοπτικό απόσπασμα στη μνήμη των τηλεθεατών ως διαχρονικά αγαπημένο.

    Στόχος αυτού του σκετς είναι να καυτηριάσει τα πολιτικά πράγματα της εποχής, σατιρίζοντας συγκεκριμένα τη γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα των καιρών.

    Για την ομάδα των κοριτσιών από τη Φιλαδέλφεια, φαίνεται πως η συγκεκριμένη κωμική αντίδραση βρίσκει εφαρμογή και στην κατάσταση του σήμερα, ενώ οι ίδιες, που στο βίντεο μοιάζουν απόλυτα σίγουρες γι’ αυτό που κάνουν, φαίνεται να είναι καλοί γνώστες του πολιτικού ακτιβισμού του Terry Gilliam.

    Έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό κανένα στοιχείο για την ταυτότητα των κοριτσιών αυτών, που ενεπλάκησαν με τρόπο προκλητικό στην παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά ούτε και το ποιος ήταν ο σκοπός πίσω από αυτή την ενέργεια. Ενδεχομένως τα παιδιά να προσπάθησαν, με αυτό τον τρόπο, να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα. Από την άλλη, ενδεχομένως, ίσως επιθυμούσαν απλά να αγγίξουν για μια στιγμή την διασημότητα, με το βίντεο που τις απεικονίζει να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

    Το χρονικό της επέμβασης της ομάδας των κοριτσιών στην μαθητική παρέλαση

    Το περιστατικό συνέβη στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, όταν μια ομάδα κοριτσιών, με ενδυμασία παρέλασης, ενεπλάκη με τους παρελαύνοντες και διακωμώδησε την διαδικασία, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυκλοφόρησε το βίντεο που τις απαθανατίζει. Συγκεκριμένα, τα κορίτσια ανακατεύτηκαν στην πορεία με τους κανονικούς μαθητές και έκαναν έναν περίεργο βηματισμό αλά Μόντι Πάιθον, με έντονες κινήσεις ποδιών και χεριών, αλλά και εκφράσεις στο πρόσωπο.

    Η ομάδα των κοριτσιών άρχισε να περπατά με βηματισμό που παραπέμπει στον Τζον Κλιζ και το θρυλικό σκετς των Μόντι Πάιθον, «The Ministry of Silly Walks», την ώρα που περνούσε μπροστά από τους επισήμους.

    Αρχικά, εκτιμήθηκε ότι τα συγκεκριμένα κορίτσια αποτελούν μαθήτριες Λυκείου της Χαλκηδόνας, εξαιτίας και της ενδυμασίας τους. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία σχέση με σχολεία της περιοχής.

    Επιπλέον, με μια προσεκτικότερη ματιά του οπτικού υλικού που κυκλοφόρησε, διαπιστώνει κανείς ότι προκαλούνται ερωτήματα, καθώς την ώρα της παρέλασης, κανείς από όσους παρακολουθούν την παρέλαση δεν φαίνεται να προσέχει αυτή την ομάδα κοριτσιών που αναστατώνουν την διαδικασία και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες, ενώ το βίντεο φαίνεται επίσης να κόβεται σε ένα σημείο, αποκαλύπτοντας ότι έχει προηγηθεί επεξεργασία μοντάζ.

    Χρήσιμες είναι οι πληροφορίες που μετέδωσε δημοσιογράφος του filadelfia-xalkidona.gr, σύμφωνα με την Athens Voice, ο οποίος υποστήριξε τα εξής: «Μία ομάδα με δική της σημαία παρεισέφρησε, χωρίς να το καταλάβει κανείς, στην αρχή της παρέλασης, ανάμεσα σε δύο σχολεία. Ήταν οργανωμένες απ’ ό,τι φάνηκε. Όπως είδατε και εσείς, δεν γέλαγε καμία. Ήταν σχεδιασμένο όλο αυτό και, το σημαντικότερο, δεν γνώριζε κανείς».

    Δυστυχώς τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε…

    Posted by Giannis Vouros A on Tuesday, October 29, 2019

    Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού που έλαβε χώρα στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, θέση πήρε και ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Βούρος. Ο δήμαρχος προχώρησε σε μια οργισμένη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Δυστυχώς, τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων, χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του ’40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας. Τα άτομα αυτά, φορώντας στολή παρέλασης, παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας, ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει, καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του».

    Δείτε το βίντεο που δείχνει την ομάδα κοριτσιών να εισβάλλει στην μαθητική παρέλαση, πραγματοποιώντας χλευαστικό βηματισμό και προκαλώντας έντονη αναστάτωση:

    Μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού στο διαδίκτυο, οι αντιδράσεις ήρθαν γρήγορα, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν τον θυμό τους για το περιστατικό και άλλους να αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο διαταράχθηκε με αυτό τον τρόπο η μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

    Παρακάτω παρατίθενται μερικά χαρακτηριστικά σχόλια που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το εν λόγω συμβάν:



    ΣΧΟΛΙΑ