• Κοινωνία

    Ρωσία: Νωρίς για να ξεκινήσει έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι – Εγκληματική πράξη λέει το Παρίσι

    • NewsRoom

    Αλέξει Ναβάλνι


    Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι Γερμανοί θεράποντες γιατροί του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίαση όπως και ότι είναι νωρίς ακόμα για να ξεκινήσει έρευνα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε.

    «Αρχικά πρέπει να βρεθεί η ουσία, να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία της κατάστασης αυτής. Δηλαδή για την έρευνα πρέπει να υπάρχει αφορμή. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Την Δευτέρα οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν ότι οι ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε. Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Charite, αναφέρεται ότι «τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης», ενώ προστίθεται ότι «δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή».

    Εν συνεχεία οι Ρώσοι γιατροί, που τον περιέθαλψαν όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιβηρίας, δήλωσαν χθες ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίασης από αναστολείς της χολινεστεράσης στον οργανισμό του πολιτικού.

    Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στους γιατρούς του Όμσκ, είπε ότι αμέσως διαπίστωσαν τα χαμηλά επίπεδα της χολινεστεράσης και άρχισαν να δίνουν στον Ναβάλνι ατροπίνη, αλλά τι προκάλεσε την έλλειψη αυτή της ουσίας, μέχρι στιγμής δεν το έχουν βρει ούτε οι γιατροί του Όμσκ ούτε οι Γερμανοί γιατροί.

    Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε μη σοβαρές τις καταγγελίες ότι ο Ναβάλνι να δηλητηριάστηκε ενδεχομένως με εντολή της ρωσικής ηγεσίας λέγοντας ότι «οι καταγγελίες αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι αληθείς, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι απλός θόρυβος, γι’ αυτό δεν προτιθέμεθα να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά».

    Λόγο για δηλητηρίαση κάνει το Παρίσι

    Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα την «εγκληματική πράξη» εναντίον του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, θύματος δηλητηρίασης, σύμφωνα με τη Γερμανία, και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν «ταχεία και διαφανή έρευνα», ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μπροστά σ’αυτή την εγκληματική πράξη εναντίον ενός μείζονα παράγοντα της ρωσικής πολιτικής ζωής», δήλωσε ο υποδιευθυντής επικοινωνίας στο Κε ντ’ Ορσέ και πρόσθεσε πως είναι «απαραίτητο οι ρωσικές αρχές να φέρουν σε πέρας μια ταχεία και διαφανή έρευνα που θα επιτρέψει να διαπιστωθούν οι συνθήκες στις οποίες έγινε αυτή η πράξη».

    Το Παρίσι εκτιμά πως «οι υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα ταυτοποιηθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» και επαναλαμβάνει τη βούλησή του να προσφέρει στον αντιπολιτευόμενο και στους οικείους του την «υποστήριξή (του) σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.



    ΣΧΟΛΙΑ