• Κοινωνία

    Roll cloud: Το εντυπωσιακό σύννεφο που εμφανίστηκε στον ουρανό της Αττικής (pics)

    • NewsRoom


    Ένα περίεργο φαινόμενο εμφανίστηκε εχθές το απόγευμα τον ουρανό της Αττικής και συγκεκριμένα στα διόδια των Αφιδνών.

    Το μετεωρολογικό φαινόμενο καταγράφηκε από χρήστη των social media, μέλος ομάδας «ερασιτεχνών» μετεωρολόγων. Πρόκειται για το φαινόμενο roll cloud και καταγράφηκε από τον κ. Γιάννη Μαυρίκο, μέλος της ομάδας Forecast Weather στα διόδια των Αφιδνών, νωρίς χθες το απόγευμα. Ο ίδιος επισήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε κάτι τέτοιο.

    Μιλώντας στο protothema.gr ο μετεωρολόγος- συνεργάτης του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Στρατής Βουγιούκας, εξήγησε ότι το φαινόμενο ονομάζεται roll cloud, και σχηματίζεται από σύννεφα που περιστρέφονται στην ατμόσφαιρα. Συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση καταιγίδας και πολλές φορές είναι «προπομπός» των λεγόμενων shelf cloud που παρατηρήθηκαν και κατά την χθεσινή καταιγίδα στον αττικό ουρανό.

    Όπως ανέφερε ο κ. Βουγιούκας, στην εκδήλωση μιας καταιγίδας «συγκρούονται» καθοδικό ψυχρό ρεύμα αέρα και ανοδικό θερμό ρεύμα, έτσι ανάλογα με την κίνηση των ρευμάτων έχουμε διαφορετικούς σχηματισμούς στον ουρανό.

    Ο κ. Βουγιούκας παρατήρησε ότι το roll cloud που κατέγραψε ο κ. Μαυρίκος είναι εντυπωσιακά καλοσχηματισμένο, σημειώνοντας βέβαια ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν με χαμηλή νέφωση.

    Δείτε τις φωτογραφίες



    ΣΧΟΛΙΑ