• Κοινωνία

    Reuters: Πολυτελής πολυκατοικία στην Μαλάτια που κατέρρευσε παραβίασε τον πολεοδομικο κώδικα χάρη στον Ερντογάν

    • NewsRoom


    Το επταόροφο Trend Garden Residence, μια πολυτελής πολυκατοικία στην τουρκική πόλη Μαλάτια η οποία κατέρρευσε στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του Reuters.

    Το κτήριο με την πολύχρωμη πρόσοψη, το οποίο διέθετε γυμναστήριο, πρόσφατα επιπλωμένα δωμάτια και μια καφετέρια στον τελευταίο όροφο, διαλύθηκε στον σεισμό, σκορπώντας τον θάνατο σε 29 ανθρώπους. Ήταν σαν να είχε «ρευστοποιηθεί» η δομή του, είπε ένας επιζών.

    Όπως αποκαλύπτει το Reuters, κάτω από την πολύχρωμη πρόσοψή του, το κτίριο είχε ανακαινιστεί εκτενώς πριν από μερικά χρόνια χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Ωστόσο, μπόρεσε να λειτουργήσει κανονικά χάρη σε μια αμνηστία του 2018, την οποία εξήγγειλε λίγο πριν τις εκλογές ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκαλύπτει το Reuters, το οποίο συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα γύρω από την «ιστορία» του Trend Garden.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η αμνηστία, η οποία χορηγήθηκε για πρώτη φορά στους ιδιοκτήτες κτιρίων  λίγο πριν από την επανεκλογή του το 2018, είχε ως στόχο την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και κράτους για εκατομμύρια κτίρια «που κατασκευάστηκαν κατά παράβαση του πολεοδομικού σχεδιασμού».

    Στο πλαίσιο της αμνηστίας, οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν μη καταγεγραμμένα κτίρια υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση και πληρώνοντας φόρο. Οι λεπτομερείς οδηγίες που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση δεν έκαναν  καμία αναφορά σε απαίτηση για ανεξάρτητη αξιολόγηση. Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της αντισεισμικής αντοχής του κτιρίου.

    Τώρα, το κατεστραμμένο Trend Garden αποτελεί αντικείμενο ποινικής έρευνας για να προσδιοριστεί η ευθύνη για την κατάρρευσή του. Οι τοπικοί εισαγγελείς συνέλαβαν τουλάχιστον τρία άτομα που συνδέονται με το κτίριο με προκαταρκτική κατηγορία ότι προκάλεσαν θάνατο από αμέλεια, σύμφωνα με τους δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η έρευνα θα εξετάσει όλες τις πτυχές της ζωής του κτιρίου.

    Συνολικά πάνω από 230 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εργολάβων κτιρίων και σχεδιαστών, ανέφερε η κυβέρνηση.

    Ο σεισμός άφησε πίσω του περισσότερους από 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία και οι μετασεισμοί συνεχίζουν να συγκλονίζουν την περιοχή. Το Trend Garden ήταν ένα από τα περισσότερα από 200.000 κτίρια που οι τουρκικές αρχές λένε ότι κατέρρευσαν ή χρειάζονται επειγόντως κατεδάφιση στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

    Η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και το υπουργείο αστικοποίησης δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχόλια.

    Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για το Trend Garden είναι και ο Ενγκίν Ασλάν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τα εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης μιας τουρκικής εταιρείας που, σύμφωνα με έγγραφα κτηματογράφησης, κατέχει το κτίριο. Σε επαφή του Reuters μέσω υπαλλήλουυ της διοίκησης της πολυκατοικίας πριν συλληφθεί, ο  Ασλάν είπε ότι δεν επιθυμούσε να μιλήσει επειδή θρηνούσε για την απώλεια του αδελφού του που σκοτώθηκε κατά την κατάρρευση του Trend Garden.

    Στο πλαίσιο της αμνηστίας, οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν μη καταγεγραμμένα κτίρια υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση και πληρώνοντας φόρο. Οι λεπτομερείς οδηγίες που εκδόθηκαν από το υπουργείο αστικοποίησης, το οποίο επέβλεψε τη διαδικασία, δεν κάνει καμία αναφορά σε απαίτηση για ανεξάρτητη αξιολόγηση. Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της αντισεισμικής αντοχής του κτιρίου.

    Ο δήμαρχος της Μαλάτια, Selahattin Gurkan, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάρρευση του Trend Garden, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη έρευνα, αλλά είπε στο Reuters ότι οι αρχές έπρεπε να πάρουν μαθήματα από τον σεισμό. Ερωτηθείς εάν η νομιμοποίηση παράνομων κτιρίων μπορεί να είχε προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια, ο δήμαρχος – μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP (AKP) του Ερντογάν – είπε ότι «η αμνηστία σε ζώνες δεν ήταν η σωστή προσέγγιση».

    Διαβάστε επίσης

    Στην Αλεξανδρούπολη κατέπλευσε το γιγαντιαίο LIBERTY PRIDE με εξοπλισμό για το NATO

    Τραγωδία στα Τέμπη: Εντοπίστηκε το καταγραφικό της μιας αμαξοστοιχίας



    ΣΧΟΛΙΑ