• Κοινωνία

    Ραφαέλα Πιτσικάλη: Ραγίζει καρδιές ο θάνατος της 21χρονης που πάλεψε με σπάνια μορφή καρκίνου

    • NewsRoom

    Ραφαέλα Πιτσικάλη, μια ηρωϊδα που δεν τα κατάφερε…


    Πολέμησε γενναία με τον καρκίνο, αλλά η Ραφαέλα Πιτσικάλη, έφυγε από τη ζωή μόλις στα 21 της χρόνια. Και μάλιστα λίγες ημέρες αφότου γιόρτασε τα γενέθλιά της.

    Ενα σπάνιο κορίτσι, μια γενναία γυναίκα που πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Πάλεψε με το Σάρκωμα Ewing η Χανιώτισσα που έμαθε το 2020, σε ηλικία 17 ετών για την αρρώστια της όταν και εισήχθη στο Νοσοκομείο Αττικόν με έντονους πόνους και μικρή απόκριση στα αναλγητικά.
    Έκτοτε έδινε καθημερινά, με θάρρος και χαμόγελο μια πολύ δύσκολη «μάχη». Ακολούθησαν Χημειοθεραπείες, νοσηλεία και διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα». Έπειτα χρειάστηκε να εγχειριστεί στην Ελλάδα για την απομάκρυνση του όγκου.

    Η νεαρή είχε συγκινήσει με τις αναρτήσεις της στα social media, καθώς, παρά τη μεγάλη την περιπέτεια, δεν έχανε το χαμόγελό της και δημοσίευσε συνεχώς περιεχόμενο από το νοσοκομείο.

     

     

    Τον Αύγουστο του 2023 είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να νοσηλευτεί σε εξειδικευμένο κέντρο στο Χιούστον, έχοντας στο πλευρό της τη μητέρα της. Η οικογένεια τής Ραφαέλας Πιτσικάλη, μετά την απόφαση των θεραπόντων γιατρών ότι δεν μπορεί να γίνει νέα επέμβαση στην Ελλάδα, αποφάσισε να απευθυνθεί σε Αντικαρκινικά Κέντρα του εξωτερικού κι έτσι προγραμματίστηκε, για τις 8 Αυγούστου 2023, η επίσκεψή της Ραφαέλας στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center, στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου παρέμενε έως και τη στιγμή που άφησε την τελευταία της πνοή.

    Για να μπορέσει να κάνει αυτό το ταξίδι, είχε γίνει καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων, η οποία γνώρισε σημαντική ανταπόκριση.

    Η τελευταία της ανάρτηση είχε γίνει ανήμερα Πρωτοχρονιάς, όπου ήταν εμφανώς καταβεβλημένη, αλλά συνέχισε να στέλνει μηνύματα ελπίδας.

    Μεταξύ άλλων, η 21χρονη κοπέλα είχε πει:

    «Να είστε δυνατοί, να αγαπάτε τους ανθρώπους γύρω σας και να περνάτε φανταστικά». Ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει για την κατάσταση της υγείας της:

    «Δυστυχώς το νέο έτος εμένα θα με βρει στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχει καμία σημασία, γιατί θα με βρει με τους αγαπημένους μου ανθρώπους μαζί και αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα. Γιατί δεν έχει σημασία, που θα σε βρει το νέο έτος, αλλά με ποιους θα σε βρει. Και σημασία για να υπάρχει αγάπη και πάνω από όλα υγεία».

    Να χαίρεστε που έχετε την υγεία σας. Δεν υπάρχει πιο όμορφο δώρο από αυτό της υγείας. Αν υπάρχει υγεία τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας. Σας παρακαλώ μην γκρινιάζετε για ασήμαντα πράγματα. Ζήστε τη ζωή, είναι πολύ όμορφη. Μην χάνετε λεπτό από αυτήν. Αφήστε την γκρίνια για εμάς που όντως έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε και να τσακιζόμαστε και για ανούσια πράγματα γιατί περάσαμε πολλά που δεν υπάρχει λόγος να ξέρετε.
    «Προσευχηθείτε για όλους και γίνετε δότες μυελού των οστών, δότες αίματος και αιμοπεταλίων. Πάντα υπάρχει ανάγκη σε όλα τα νοσοκομεία» είχε γράψει η ίδια με αφορμή ένα περιστατικό δίπλα της στο νοσοκομείο με ένα παιδάκι που έκλαιγε πειδή πονούσε που του έπαιρναν δείγμα από τον μυελό. Και η Ραφαέλα γνώριζε καλά αυτόν τον πόνο από πρώτο χέρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρέας Μικρούτσικος: Έβγαλα καρκίνο και δεν έχω κάνει τίποτα (video)
    Νίκος Φλωρινιώτης: Η τελευταία ανάρτησή του, προτού χάσει τη μάχη με τον καρκίνο
     



    ΣΧΟΛΙΑ